Van Aartsen: zwijg niet over Wittenburg

01-02-2018

 

AMSTERDAM (ANP) - Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam heeft bewoners uit de wijk Wittenburg opgeroepen niet te zwijgen als ze informatie hebben over de schietpartij vorige week in een buurthuis. Volgens hem is er sprake van een grote afstand tussen ,,de overheid en mensen die hier met een aantal problemen zitten'', zo zei hij tegen de gemeenteraad.

Hij stelde dit naar eigen zeggen ,,gevoelige onderwerp'' aan de orde toen hij de buurt bezocht. ,,Ik heb gezegd: zwijg alsjeblieft niet. Er zijn voldoende wegen om informatie te melden.'' Volgens de burgemeester is er bij de bewoners een ,,enorme aarzeling, en meer dan dat, om dat te doen''. Daarom is het volgens hem van belang het vertrouwen tussen de overheid en de buurt te versterken. Naast de maatregelen die eerder deze week al werden getroffen, wil Van Aartsen zelf ook binnen een maand teruggaan naar de buurt. Daarnaast is het volgens hem op de langere termijn nodig als gemeente dieper in de Amsterdamse samenleving door te dringen, zodat beter duidelijk wordt wat er zoal speelt.

Bij de schietpartij kwam de zeventienjarige stagiair Mohammed Bouchikhi om het leven. Hij was vermoedelijk niet het beoogde doelwit. Van Aartsen zei dat de twintigjarige vrouw die gewond raakte niet meer in het ziekenhuis ligt. De negentienjarige man die in zijn nek werd geschoten, is geopereerd en buiten levensgevaar. Deze man was in november ook al slachtoffer van een schietpartij in dezelfde buurt en een bekende van politie en justitie. Volgens de burgemeester was er echter ,,geen enkele indicatie'' dat hij gevaar liep. ,,Hij kwam daar wel vaker om te kickboksen.''

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN