Versoepeling van coronaregels in het onderwijs

Nu de meeste mensen zijn gevaccineerd, zijn er ook in het onderwijs versoepelingen van de coronaregels mogelijk. Het kabinet volgt hiermee de adviezen van het OMT op.

Primair en speciaal onderwijs
De quarantaineregels op basisscholen worden aangepast vanaf 20 september. Als een kind in de klas besmet is met het coronavirus hoeft niet meer de hele klas in quarantaine. In deze fase van de pandemie is het verhoudingsgewijs een te zware maatregel geworden dat heel de klas naar huis gaat bij een besmetting. Elke dag niet op school, is er één te veel. Bij uitbraken met meerdere besmettingen in een groep kan de GGD nog wel adviseren om in quarantaine te gaan.

De basisregels blijven gelden op basisscholen, net als in de rest van de samenleving: bij verkoudheidsklachten met koorts en/of hoesten moet een leerling of leraar zich laten testen in de GGD-teststraat en wie positief test, gaat in quarantaine. Onderwijspersoneel hoeft vanaf 25 september onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden.

Geen mondkapjes in het voortgezet onderwijs
Leerlingen en onderwijspersoneel van middelbare scholen hoeven vanaf 25 september in de gangen geen mondkapjes meer te dragen. Ook hoeven leraren en leerlingen en onderwijspersoneel onderling geen 1,5 meter afstand meer te bewaren.

Voor niet-gevaccineerde leerlingen geldt dat ze nog steeds twee keer per week een zelftest doen en 10 dagen in quarantaine gaan als er een klasgenoot besmet is. Gevaccineerde leerlingen hoeven dit niet, omdat zij minder kans hebben om ziek te worden en in het ziekenhuis te belanden dan mensen die niet-immuun zijn. Je wordt gezien als immuun twee weken na de tweede vaccinatie van BioNTech/Pfizer, Moderna of AstraZeneca of na één vaccinatie en een besmetting met het coronavirus. Dit geldt ook 28 dagen na de Janssen-vaccinatie of als je minder dan 6 maanden geleden corona hebt gehad.

Mbo en hoger onderwijs weer helemaal open
Op 30 augustus verviel de 1,5 meter afstandsregel al op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten, maar werden er nog wel enkele maatregelen getroffen. Hiervan vervalt nu het grootste deel. Zo vervalt de groepsgrootte van maximaal 75 studenten per ruimte met ingang van 25 september. Ook het verplicht dragen van mondkapjes buiten de les- en collegezalen wordt afgeschaft. Hierdoor kan er, nadat er voldoende tijd is geweest om roosters aan te passen, nog meer fysiek les op de onderwijsinstellingen georganiseerd worden, waardoor het onderwijs weer kan plaatsvinden zoals voor de invoering van de coronamaatregelen. Wel blijft het advies voor studenten en medewerkers om preventief zelftesten te blijven gebruiken. Ook blijven de basisregels ten aanzien van hygiëne en gezondheid gelden en blijven instellingen zorg dragen voor goede ventilatie.

Bron: Rijksoverheid; foto: pixabay

Recente berichten

Van Gerwen simpel door naar halve finale Nordic darts

Michael van Gerwen heeft eigenlijk zonder al te veel moeite de halve finales van de… Lees verder

september 18, 2021

Johan Derksen tekent voor 2 jaar bij met dagelijkse talkshow

De geruchten waren er al eerder omtrent Johan Derkse,n nadat hij aangaf wel graag door… Lees verder

september 18, 2021

FNV Zorg & Welzijnsbarometer: Zorgsector loopt hard leeg

38% van de medewerkers in zorg & welzijn heeft het afgelopen anderhalf jaar collega’s zien… Lees verder

september 18, 2021

Politie stuurt e-mail in onderzoek naar digitale oplichting

Utrecht - Vrijdag 17 september verstuurde de politie naar 20.000 mailadressen een bericht. Hierin werd… Lees verder

september 17, 2021

Ook minister van Defensie Bijleveld dient ontslag in

De Rijksvoorlichtingsdienst laat namens de minister-president weten: De minister van Defensie, Ank Bijleveld, heeft vandaag… Lees verder

september 17, 2021

Tijdelijke vervanging minister van BuZa door Tom de Bruijn

De Rijksvoorlichtingsdienst laat namens de minister-president weten: De minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, heeft… Lees verder

september 17, 2021