Vier actiegroepen bij landelijke sintintocht

15-11-2018

ZAANSTAD (ANP) - De gemeente Zaanstad heeft afspraken gemaakt met vier groepen demonstranten die zaterdag willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. Twee actiegroepen zijn voor en twee andere tegen Zwarte Piet. Wie wil demonstreren kon zich tot woensdag bij de gemeente melden.

De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) wil met tientallen betogers aanwezig zijn om Zwarte Piet een hart onder de riem te steken. De andere groep voorstanders noemt zich 'Demonstratie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam'. Bij de tegenstanders gaat het om 'Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad’ en Opinnzwawidi.

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad nodigde groepen die willen betogen eerder al uit voor een gesprek. De groepen waarmee de gemeente nu afspraken heeft gemaakt, hebben aangegeven uit te zijn op een vreedzaam protest. Ook hebben ze beloofd zich aan de voorschriften te houden.

Demonstratievakken

,,De landelijke intocht van Sinterklaas is een evenement voor kinderen. De rechten van kinderen vormen het uitgangspunt bij de maatregelen die de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie (OM) nemen om een ongestoord, feestelijk en veilig verloop van de intocht te waarborgen'', aldus de gemeente in een verklaring.

Langs de route worden twee vakken ingericht waar mag worden gedemonstreerd. Ze liggen ver uit elkaar: een op de Lagedijk en een aan de Leeghwaterweg. Daarmee wil de gemeente confrontaties voorkomen. Beide vakken zijn afgescheiden van de plekken waar kinderen staan.

Overigens hebben twee van de vier groepen, een voor en een tegen Zwarte Piet, aangegeven niet langs de route te willen staan, maar op ruime afstand van de route.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN