Visser zoekt contact slachtoffers misbruik

13-11-2017

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) zal contact opnemen met de slachtoffers van misbruik op de kazerne in Schaarsbergen. Als er behoefte aan is wil ze graag met ze praten, zei ze tijdens een overleg in de Tweede Kamer maandag.

Vorige week verklaarden drie militairen in de Volkskrant dat ze bij hun eenheid in Schaarsbergen tijdens hun ontgroening zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. Visser verklaarde alles te zullen doen om de slachtoffers te helpen.

Dergelijke gedrag is onacceptabel, herhaalde de bewindsvrouw. Er ligt een aangifte bij het Openbaar Ministerie in de zaak-Schaarsbergen. Visser geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. Er vindt ook defensiebreed een onafhankelijk onderzoek plaats naar mogelijke misstanden.

Inwijdingsrituelen

Bij deze onafhankelijk onderzoekers kunnen (oud-)militairen zich melden als ze misbruik of misstanden hebben meegemaakt. De commissie moet begin volgend jaar al met een rapport komen. De commissie moet ook duidelijk maken of er een onafhankelijk meldpunt voor misbruik moet komen.

Ontgroeningen zijn binnen het leger verboden. Er zijn wel inwijdingsrituelen, maar daar zijn regels voor en vindt toezicht op plaats, zei Visser. Inwijdingsrituelen vormen volgens haar ook niet het probleem. ,,Gedrag moet veranderen.'' Mocht uit het onderzoek naar voren komen dat inwijdingsrituelen structureel een probleem vormen dan worden ze aangepakt, aldus de bewindsvrouw.

Kamerleden maken zich ook zorgen over een mogelijk zwijgcontract voor militairen die met dit soort zaken te maken hebben. Volgens Visser gaat het echter om een misverstand. Daarom worden formuleringen in regelgeving aangepast om dit uit de wereld te helpen.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN