Vrijspraak voor verwarde man bij huis koning

21-06-2017

DEN HAAG (ANP) - Een verwarde man die op nieuwjaarsdag dit jaar bij het huis van de koninklijke familie in De Horsten werd opgepakt, is vrijgesproken van bedreiging. De man stond in de buurt van de gesloten toegangspoort van de woning toen hij werd aangesproken door twee beveiligers van de marechaussee.

De man gedroeg zich verward en deed vreemde uitlatingen. Maar dat is geen reden voor een veroordeling, aldus de rechtbank in Den Haag woensdag.

De 35-jarige man zei dat hij prinses Amalia als vrouw wilde hebben en dat hij een bordje spaghetti met de familie wilde eten. Ook vroeg hij zich af waarom er geen ,,mijnbommen en voetsensoren'' op het pad lagen. ,,Ik kon gewoon over het pad lopen, dat is gevaarlijk. Als ik een bomgordel om zou hebben, dan had ik al veel kunnen beschadigen. Ik had jullie inmiddels ook met wapens kunnen verwonden'', zei hij onder meer. In zijn ogen kwam de politie altijd te laat. ,,Wat had ik allemaal al kunnen doen?''

Flesje bier

Volgens de rechtbank zijn deze woorden geen bedreiging. Hij lijkt eerder te waarschuwen voor mogelijk gevaar afkomstig van anderen, vindt de rechtbank. Ook heeft hij niet gezegd dat hij van plan was een misdrijf te plegen. Bovendien volgde hij zonder morren de verzoeken van de marechaussee op. Zo zette hij een flesje bier dat hij in zijn hand had op de grond neer en haalde hij zijn handen uit zijn zakken.

Verder bleef hij rustig in de tien minuten dat de marechaussee met hem sprak, totdat de politie hem meenam. Volgens de rechtbank hebben de beveiligers adequaat gereageerd in deze vreemde en ,,in potentie mogelijk explosieve situatie met een verwarde man''.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN