WakaWaka zamelt geld in voor lampen Nepal

door | apr 28, 08:04 | Maatschappelijk

WakaWaka, de maker van lampen en opladers op zonlicht, is een crowdfundingcampagne begonnen voor Nepal, om daar letterlijk weer wat licht in de duisternis te brengen. De grootste aardbeving sinds 80 jaar heeft grote verwoestingen aangericht, zo zien we dagelijks in het nieuws. Meer dan 2500 mensen zijn gedood, en veel mensen zijn hun huizen uit gevlucht en leven op straat. Licht en elektriciteit zijn belangrijk voor de overlevenden en de hulpteams.

De lichtjes van WakaWaka zorgen ervoor dat reddingswerkers door kunnen gaan met het redden van mensenlevens, ook als de zon onder is. Doordat mensen hun telefoons kunnen opladen met WakaWaka ’s kunnen ze contact blijven houden met hun familie.

Ook na de crisis nuttig
De organisatie WakaWaka kondigt op de eigen site aan om 2000 lampen op zonlicht te doneren, en roept mensen op om hun crowdfundingsactie te steunen om nog meer te kunnen doen. Hulp die niet alleen nu, maar ook later van groot belang kan zijn. Want al voor de aardbeving had volgens de website van WakaWaka 60 procent van het land geen elektriciteit. De lampen en opladers zullen ook na de crisis erg nuttig blijven.

Crowdfunding Top 40
WakaWaka betekent helder licht in het Swahili. Het initiatief stond vorige week al in de schijnwerpers omdat het de hoogste nieuwe binnenkomer in de NederlandseCrowdfunding Top 40 van het eerste kwartaal in 2015 was. De bedenkers van voor lampen en opladers op zonne-energie wist binnen één week 500.000 euro op te halen, en WakaWaka stond dan ook met stip op nummer 1 van die Top 40, die wordt samengesteld door De Breed & Partners. WakaWaka kondigde toen aan met het geld de voorraden voor te financieren. Maar is nu de nood aan de man is actie gaan voeren voor WakaWaka ‘s in Nepal.

Mensen zonder elekriciteit
Al drie keer eerder deed WakaWaka al een crowdfundingcampagne met het doel om zoveel mogelijk mensen in ontwikkelingslanden te ‘verlichten’ met de lampen op zonne-energie. De missie van het bedrijf is zoveel mogelijk mensen van licht en elektriciteit te voorzien. Op de website valt te lezen ” 1.2 miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot elektriciteit en nog eens miljoenen anderen worden dagelijks geconfronteerd met stroomuitval. De effecten van deze energie-armoede zijn enorm. Gebrek aan elektriciteit en licht veroorzaakt een sterke vermindering van de kwaliteit van leven. Kerosine lampen worden grootschalig gebruikt als lichtbron ondanks dat ze inefficiënt, gevaarlijk en duur zijn en grote negatieve gevolgen hebben voor gezondheid en milieu.”

Sociale Onderneming
WakaWaka is een door impact-gedreven sociale onderneming die zich inzet om energie-armoede te bestrijden. “We zijn gecommitteerd aan ons duurzame bedrijfsmodel dat de distributie van verlichting op zonne-energie eenvoudig en kosteneffectief maakt. In essentie opereren we als elk ander bedrijf, maar de opbrengsten van de verkoop van WakaWaka-producten in het westen wordt gebruikt om deze zelfde producten beschikbaar te maken voor ‘off-grid’ gemeenschappen over de wereld. “, zo schrijven ze zelf.

Duurzaam
WakaWaka begint in 2010 als oprichters Maurits Groen en Camille van Gestel in Zuid-Afrika duurzaamheidscompetietie winnen met LED verlichting. Ze ontdekten dat er behoefte was aan verlichting bij arme mensen überhaupt geen toegang hadden tot elektriciteit. Er werd gezocht naar een compacte, betaalbare en draagbare oplossing op zonne-energie. Het resultaat was de WakaWaka Light. Een robuuste, efficiënte en duurzame solar LED-lamp, betaalbaar voor mensen die leven van 2 dollar per dag. De productie werd in 2012 gefinanancierd met crowdfunding.

De kleine lamp met een missie trok meteen de aandacht van media, bedrijven en Ngo’s uit de hele wereld. Inmiddels zijn er naar eigen zeggen uit meer dan 100 landen aanvragen binnengekomen en is zijn er WakaWaka-lichtjes is in alle Afrikaanse landen.

Haïti
Begin 2013 lanceerde WakaWaka een nieuw model – de WakaWaka power – die de originele lamp combineert met de mogelijkheid om telefoons en andere mobiele apparaten op te laden. Op twee verschillende sites (Kickstarter en OnePlanetCrowd) werd met meer dan meer dan 700.000 dollar opgehaald, via het principe Buy one = Give one. Daarbij werden er ook 12.000 WakaWaka’s gedoneerd aan Haïtiaanse families zonder elektriciteit.

Later richtte het bedrijf zich met een vergelijkbare campagne voor de crisis in Syrië. Als gevolg van een samenwerking met het IRC (International Rescue Committee) en Stichting Vluchteling zijn er nu ruim 25.000 WakaWaka’s in gebruik door de vluchtelingen.

Bron: www.wefundex.com