Kinderen helpen politie om Nederland cyberveilig te houden

Nederland – Donderdag 7 oktober was een belangrijke dag voor ruim 450 kinderen uit heel Nederland. Zij werden namelijk door de politie beëdigd als Junior Cyber Agent. De missie van deze Cyber Agents? Samen met de politie Nederland cyberveilig houden!

Hackshield event podium met daarop politiemedewerkers in operationeel uniform
De beëdiging vond plaats in het AFAS Theater in Leusden, waar de Cyber Agents samenkwamen op het Grote HackShield Event. HackShield leidt kinderen tussen de 8 en de 12 jaar op tot Cyber Agents. Zij beschermen niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving tegen online gevaar. Dit leren ze via een spannende game waarin ze via levels en uitdagende Quests kennis opdoen over onderwerpen als data, wachtwoorden, phishing en online bankieren.

“Cybercriminaliteit is een groeiend probleem voor de samenleving. We moeten kinderen echter niet als potentieel slachtoffer zien maar hun digitale behendigheid juist gebruiken om oudere generaties te helpen en een positieve beweging te creëren”, vertelt Tim Murck, één van de initiatiefnemers van HackShield.

58.000 Cyber Agents

Sinds de start van HackShield in november 2018 kent Nederland 58.000 Cyber Agents. Daarnaast zijn inmiddels ruim 90 gemeentes aangesloten bij HackShield. Burgemeester en politie roepen “hun” jeugd op om Cyber Agent te worden en de gemeente digitaal veilig te houden. De beste Cyber Agents van de gemeente wacht bovendien een huldiging door de politie en burgemeester. Er zijn al ruim 250 Cyber Agents in Nederland gehuldigd.

Samenwerking met de politie
Met ingang van het schooljaar 2021-2022 is HackShield ook in de klas beschikbaar. Iedere maand is er een gratis quest beschikbaar voor alle scholen in Nederland. Deze quest kan klassikaal gespeeld worden, begeleid door bijvoorbeeld de leerkracht of een wijkagent. Daarna kunnen de Cyber Agents zelfstandig aan de slag met de aanvullende missies waarmee ze hun cyberkennis verder uitbreiden.

De klassenquests met de onderwerpen Internet en Data zijn reeds beschikbaar. Tijdens het HackShield Event werd de derde quest gelanceerd met als onderwerpOnline Grenzen. Hierin worden de onderwerpen cyberpesten en hacken belicht. Deze quest is in samenwerking met de politie ontwikkeld.

“De quest leert kinderen spelenderwijs wat cybercrime is”, aldus Floor Jansen. Jansen geeft leiding aan het COPS-team, Cyber Offender Prevention Squad, van de politie (Landelijke Eenheid) dat meewerkte aan de ontwikkeling van de quest. “Ze maken kennis met de online dilemma’s en krijgen inzicht in de gevolgen van cybercrime. In de online wereld is de grens tussen wat mag en niet mag vaak veel minder duidelijk dan in de fysieke wereld. Je loopt niet zomaar iemands huis binnen om iets op de muur te schrijven, ook al zit de deur niet op slot. Maar wat doe je als iemand zijn computer niet goed ‘op slot heeft gezet’? Ga je dan toch even naar binnen om rond te neuzen? De quest biedt kinderen een veilige omgeving om over de grenzen van de wet heen te gaan en de gevolgen hiervan te ervaren.”

Naast HackShield in de Klas is ook HackShield voor Volwassenen gelanceerd. Via dit platform roepen de Cyber Agents hun ouders, opa’s, oma’s en professionals op om in actie te komen tegen cybercriminaliteit. Hun kennis wordt daar beproefd, en Cyber Agents voelen cyberexperts aan de tand over onderwerpen als Tweestapsverificatie en Ransomware.

Floor Jansen: “Kinderen zijn online vaak veel vaardiger dan hun ouders of opa’s of oma’s. HackShield stimuleert kinderen om hun vaardigheden in te zetten als Cyber Agent en de volwassenen om hen heen hierin mee te nemen. Zo wordt de hele samenleving weerbaarder tegen cybercriminaliteit.” Murck vult aan: “Een soort digitale scouting. Vroeger hielpen scouts een oma met oversteken, nu leren onze jonge cyberagenten aan oma hoe een phishingmail te herkennen”

Kortom, werk aan de winkel voor de kersverse en reeds gehuldigde Cyber Agents. Op naar een cyberveilige toekomst voor alle generaties!

Bron: Politie; foto: pixabay

Recente berichten

PSV verliest met 1-2 van AS Monaco in Europa League

PSV heeft vanavond niet weten te winnen van AS Monaco in de Europa League. Door… Lees verder

oktober 21, 2021

Feyenoord wint met 3-1 van Union Berlin en maakt grote kans op Europese overwintering

Met een 3-1 overwinning op Union Berlin heeft Feyenoord een goeie stap in de richting… Lees verder

oktober 21, 2021

Je webshop bouwen met WordPress en WooCommerce

Tips en mogelijkheden Wanneer je al wat ervaring hebt met WordPress en aan de slag… Lees verder

oktober 21, 2021

Aanhouding voor brandstichting in 2010 waar brandweerman bij omkwam

Veendam - De politie heeft op maandag 18 oktober een 43-jarige man uit Apeldoorn aangehouden… Lees verder

oktober 21, 2021

Man veroordeeld voor mishandeling en bedreiging in zorginstelling Terborg

De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man voor mishandeling en bedreiging. Daarnaast had hij een vuurwapen… Lees verder

oktober 21, 2021

Onderzoek naar hulp bij zelfdoding: nieuwe aanhoudingen

In juli werd een 28-jarige man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van hulp bij zelfdoding,… Lees verder

oktober 21, 2021