Camera op uniform conducteur kan optie zijn

28-04-2015

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen gaan met de politie en gemeenten overleggen of het zinvol is conducteurs uit te rusten met een kleine camera. Voor de zomer komt daar duidelijkheid over.

Of conducteurs echt een zogeheten bodycam op hun uniform gaan dragen, hangt echter af van alle andere maatregelen die de overheid, NS, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden de komende tijd nemen om het geweld in het openbaar vervoer tegen te gaan. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag in de Tweede Kamer.

De oppositiepartijen CDA en PVV drongen er bij haar op aan de cameraatjes in te zetten om mogelijk geweld van agressieve reizigers te voorkomen. Volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe denken mensen wel twee keer na als ze zien dat ze gefilmd worden.

Succesvolle methode

Zijn PVV-collega Barry Madlener wijst erop dat de beelden gebruikt kunnen worden bij de opsporing van verdachten en ook als bewijs tegen hen. ,,Het is een zeer betaalbare en efficiënte methode om daders op te sporen. In Amerika wordt het succesvol toegepast'', aldus Madlener. Het CDA wil ook dat de bodycam bij een dreigende escalatie van een situatie rechtstreeks kan worden uitgekeken op de meldkamer, zodat snel versterking kan worden gestuurd.

Mansveld kondigde verder aan dat de boetes voor zwartrijden in de trein mogelijk omhooggaan. Nu kost dat 35 euro. Op verzoek van de regeringspartijen VVD en PvdA laat Mansveld onderzoeken of die boete effectief is en tot welke hoogte dat het geval is. Een boete moet volgens haar ,,een effectieve prikkel'' zijn om zwartrijden tegen te gaan.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden