Duitse tol voor personenauto's een feit

08-06-2015

BERLIJN (ANP) - De tolheffing voor personenauto's in Duitsland is een feit. President Joachim Gauck heeft de plannen waarmee de Bondsdag al weken geleden instemde, ondertekend. Het kantoor van de president maakte maandag bekend dat het staatshoofd zijn krabbel heeft gezet.

Met de tolheffing wil Duitsland buitenlandse automobilisten laten betalen voor het gebruik van snelwegen. Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. De heffing gaat op 1 januari 2016 in. Nederland en ook Oostenrijk zijn fel gekant tegen de tol. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft aangegeven de tolwet juridisch te laten toetsen zodra zij van kracht wordt.

Volgens de tegenstanders is de wet in strijd met Europees recht omdat het buitenlanders discrimineert. Mogelijk volgende week woensdag valt er in Brussel een besluit of de zaak wordt aangevochten. De tol kan uiteindelijk een zaak worden voor het Europees Hof van Justitie. Een oordeel valt dan over een jaar of twee.

Het Duitse ministerie van Verkeer rekent op 500 miljoen euro aan inkomsten per jaar door de tol na aftrek van de kosten.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden