Kamer onthutst over fraude NS-aanbesteding

28-04-2015

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is verbijsterd over de fraude van een NS-dochter bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. De volledige Kamer wil heel snel een debat over de kwestie, bleek dinsdag. ,,Dit geeft een onthutsend beeld'', zei Sander de Rouwe (CDA).

D66'er Stientje van Veldhoven wil dat de NS niet meer mee mag doen met aanbestedingen zolang de zaak niet opgehelderd is. ,,Dit is totaal onacceptabel.'' Volgens de SP bewijst de zaak dat de marktwerking op het spoor tot excessen leidt waar niemand blij van wordt. Barry Madlener van de PVV vindt het ,,zeer, zeer ernstig'' en wil dat het hele aanbestedingsproces in Limburg wordt overgedaan.

Regeringspartij VVD spreekt van ,,on-Nederlandse toestanden''. De liberalen vragen zich bij monde van Aukje de Vries af of de NS nog wel grip heeft op zijn dochters en of de overheid nog wel grip heeft op de NS. De Staat is de enige aandeelhouder van de NS.

Duco Hoogland van coalitiepartner PvdA spreekt van een ,,heel ernstige zaak'' waar iets ,,heel erg mis is gegaan''. Mogelijk wil de NS te graag aanbestedingen winnen en is dat een oorzaak, aldus de PvdA'er. Hij vindt dat de onderste steen in deze zaak boven moet komen. Het is volgens hem aan de provincie Limburg om verder te kijken wat ze met de concessie doet en of het aanbestedingsproces wordt overgedaan.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden