Met 500 bussen naar bekerfinale

door | mei 3, 09:05 | Mobiliteit

ROTTERDAM (ANP) – Met ongeveer vijfhonderd bussen gaan zondag tienduizenden voetbalfans van FC Groningen en PEC Zwolle naar Rotterdam om te kijken naar de KNVB-bekerfinale in Stadion De Kuip. PEC Zwolle verdedigt de beker.

Achterblijvers laten ook van zich horen. Zo roept de supportersvereniging van de Groningers op om de viaducten over de A7 tussen Groningen en Drachten massaal groen-wit te kleuren wanneer de 250 bussen passeren. Op de Grote Markt in de stad Groningen worden tienduizenden mensen verwacht die de finale gaan volgen op grote schermen. In Zwolle gaan veel fans kijken op schermen in cafés en kroegen. In de stad staan geen grote schermen opgesteld. In het centrum hangen bij een aantal panden blauw-witte ballonen, de kleuren van de club.

De politievakbonden willen zondag voorafgaand aan de wedstrijd een parachutist laten landen op het speelveld om aandacht te vragen voor het cao-conflict met minister Ard van der Steur. De KNVB baalt van de actie, maar zegt die niet te blokkeren.

PEC Zwolle en FC Groningen strijden zondagavond vanaf 18.00 uur in De Kuip in Rotterdam om de KNVB-beker. De ploeg uit de hoofdstad van Overijssel veroverde de beker vorig jaar voor het eerst, door Ajax in de finale met liefst 5-1 te verslaan. Buiten de clubs uit de traditionele top drie, slaagden alleen AZ en FC Utrecht erin het bekertoernooi twee keer op rij te winnen sinds de invoering van het betaalde voetbal.

Trainer Ron Jans staat met PEC Zwolle tegenover de club waarvoor hij acht jaar werkte. Voor de familie Nijland is het ook een bijzonder treffen. Vader Hans is algemeen directeur van Groningen, zoon Stef speelt bij PEC Zwolle. FC Groningen jaagt in De Kuip op zijn eerste hoofdprijs. De noorderlingen stonden in 1989 al eens in de bekerfinale, maar waren toen kansloos tegen PSV (4-1). Zwolle begint aan zijn vierde bekerfinale.

De winnaar van de KNVB-beker verzekert zich direct van een plek in het hoofdtoernooi van de Europa League, goed voor een startpremie van 2,4 miljoen euro. De bekerwinnaar trapt het volgende seizoen op 2 augustus af tegen PSV, in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden
Loading