Nederland nog niet klaar voor volledig elektrisch rijden

In Nederland rijden er steeds meer elektrische en hybride auto’s en uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat alle auto’s elektrisch worden in Nederland. Eind vorig jaar reden er al 292.630 elektrische auto’s rond, wat een stijging van meer dan 43 procent was van het jaar daarvoor. Er is echter een probleem, want het elektriciteitsnet kan het, als de stijging flink door blijft zetten, helemaal niet aan.

De elektriciteitsvraag groeit door deze toename in elektrisch rijden enorm, waardoor netbeheerders nieuwe klanten straks niet meer kunnen helpen en de stroom zelfs kan uitvallen. Netbeheerder Stedin geeft al wel aan dat ze aan allerlei oplossingen werken om de capaciteit te vergroten.
“We verzwaren het net op veel plekken”, zegt Amy van Groot Batavé van Stedin. “Maar we zetten ook sterk in op verslimmen. Zie het net als een snelweg: het wordt er steeds drukker, dus we bouwen extra banen, maar we proberen met technologie zoals slim laden de drukte ook zoveel mogelijk te spreiden over de dag.”

Hoogleraar aan de TU Eindhoven Maarten Steinbuch geeft aan exact te weten hoeveel drukker het wordt op het elektriciteitsnet. Hij zegt dat we ongeveer 20 tot 25 miljard kilowattuur elektriciteit extra nodig hebben per jaar, als iedereen elektrisch gaat rijden. Dit aantal is net zoveel als de elektriciteit die alle huishoudens in Nederland momenteel gezamenlijk per jaar verbruiken.

Steinbuch geeft hier wel bij aan dat dit prima moet kunnen. “We hebben net geen 20 procent méér elektrische energie nodig dan nu om heel Nederland elektrisch te kunnen laten rijden.” De elektriciteit die huishoudens verbruiken, is immers maar een klein deel van het totaal. “En over twintig jaar moet de hele samenleving geëlektrificeerd zijn en hebben we daarom minstens dubbel zoveel elektriciteit nodig, waarvan dus maar een klein stukje naar mobiliteit gaat.” Volgens hem zou deze energie vooral van de zon en de wind moeten komen, aangezien het altijd wel ergens waait.

Naast het elektriciteitsprobleem, is er ook nog het punt van genoeg laadpalen in Nederland. Om in de toekomst alle auto’s te kunnen opladen, zouden we er volgens Burgman van de Vereniging Elektrische Rijders 1 miljoen moeten hebben, waar er nu 63.000 hebben staan in Nederland. Dit is overigens al wel een flink aantal, vergeleken bij andere landen in Europa.

Door Annelien Bosboom; foto: Afbeelding van (Joenomias) Menno de Jong via Pixabay

Recente berichten

Ajax loopt 3 punten uit op PSV en tankt vertrouwen richting Besiktas

Vanavond nam koploper Ajax het thuis in de Johan Cruijf Arena op tegen FC Groningen.… Lees verder

september 25, 2021

Verdachte aangehouden na dreiging met explosief in metro Slinge

Rotterdam - De politie heeft een verdachte aangehouden die in de metro richting station Slinge… Lees verder

september 25, 2021

CDA-staatssecretaris Keijzer ontslagen na uitspraken coronatoegangsbewijs

De uitspraken van de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer,… Lees verder

september 25, 2021

Wielrenner zwaargewond bij botsing met auto

Walsoorden - Onderaan de Zeedijk botste vrijdagmiddag 24 september een wielrenner op een auto. De… Lees verder

september 25, 2021

Van Gaal laat ook Telstar winnen voor het goede doel

Louis van Gaal was vanavond de trainer van Telstar de huidige nummer 18 van de… Lees verder

september 24, 2021

Druk op Koeman neemt meer toe: 2 wedstrijden geschorst

De druk op Ronald Koeman bij Barcelona neemt met de wedstrijd meer en meer toe.… Lees verder

september 24, 2021