Nieuwe hogere dwangsom voor UberPop

18-05-2015

DEN HAAG (ANP) - De dwangsom voor taxidienst UberPop is verhoogd. Per illegale taxichauffeur van de dienst die wordt gepakt, moet het bedrijf 50.000 euro betalen. Het maximum van de dwangsom is op 1 miljoen gezet. Dat zei een woordvoerster van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

Van de vorige dwangsom, van 10.000 euro per overtreding, tot een maximum van 100.000 euro, is het maximum bereikt. Volgens de woordvoerster heeft UberPop daarvan in elk geval een deel betaald.

De chauffeurs zelf kunnen ook een boete krijgen als ze worden betrapt op het uitvoeren van illegale taxiritten. Die krijgen ze van het Openbaar Ministerie (OM) en is maximaal 4200 euro. Ook hoort daar een dwangsom bij. Als ze een volgende keer in de fout gaan, kost ze dat 10.000 euro. De chauffeurs riskeren ook een strafblad.

Illegaal

UberPOP meldde vorige maand dat ze de overheid tegemoet wil komen door aanvullende eisen aan zijn chauffeurs te stellen. Die zullen taxi-examens bij het CBR moeten afleggen, een officiële chauffeurskaart met KIWA-keurmerk moeten hebben en een geneeskundige verklaring moeten kunnen tonen. Volgens de inspectie ILT wordt de dienst daarmee niet legaal.

Via de app UberPOP kunnen particulieren taxiritjes aanbieden die goedkoper zijn dan reguliere taxi's. Het OM onderzoekt of Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden