'NS heeft het tot twee keer toe verprutst'

21-05-2015

DEN HAAG (ANP) - De NS heeft het tot tweemaal toe verprutst toen het spoorbedrijf de kans kreeg het vervoer op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid binnen te halen. Verkeersminister Tineke Netelenbos had na een eerste mislukte poging de NS een tweede kans gegeven. ,,Tot mijn stomme verbazing heeft de NS toen totaal niet gereageerd. Dat is een grote fout geweest."

Dat zei de voormalige minister donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden.

De NS kwam aanvankelijk met een bod dat totaal niet aan de eisen voldeed, dus wees het kabinet dat plan af. Netelenbos was net als de Tweede Kamer ,,pro-NS", dus wilde ze het bedrijf nog een tweede kans gunnen. Ze moest daar binnen het kabinet nog haar best voordoen, omdat veel van haar collega-ministers daar niets voor voelden. De NS stond er eind jaren negentig ook slecht voor met veel arbeidsonrust, slechte prestaties en vuile stations.

Dus moest het bedrijf de handen dichtknijpen met een herkansing. Netelenbos was dan ook erg teleurgesteld dat de NS die kans liet liggen. De NS-leiding voelde zich te geschoffeerd door afwijzing van het eerste bod. ,,Dat was weinig professioneel", vond Netelenbos.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden