Politie bindt strijd aan tegen scootmobielen-dieven

20-05-2015

Lelystad - In de afgelopen vier maanden zijn 17 scootmobielen gestolen in Lelystad. De politie drukt de oudere inwoners van Lelystad op het hart om hun scootmobiels op slot te zetten en in een afgesloten ruimte te plaatsen.

"We hebben er als politie een project van gemaakt. Dat betekent dat we extra dingen doen in de opsporing", aldus Charles Lamens, teamchef Lelystad. "Daarnaast zijn we extra oplettend op dit item in onze surveillance in de buurten en wijken. Maar bewoners kunnen zelf ook aan de slag om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken."

Wat kunnen mensen zelf doen?

- Zorg voor een goed en stevig slot op de scootmobiel.

- Zet de scootmobiel bij voorkeur altijd binnen. Plaats de scootmobiel in de schuur en sluit deze af. Woont u in een appartementencomplex, bespreek dan met andere bewoners of het goed is dat de scootmobiel in het trappenhuis, dus ook binnen geplaatst kan worden. Omdat dit altijd een gezamenlijke ruimte is, en ook toegankelijk voor (ongewenste) gasten, is het raadzaam de scootmobiel alsnog vast te maken met een slot aan een paal, traphek of ander vast item.

- Mocht u geen ruimte hebben om de scootmobiel binnen te zetten, zet dan de scootmobiel op een plaats waar u zelf regelmatig kunt controleren of hij er nog staat. Bij voorkeur in het licht van een lantaarn of buitenlamp. U kunt eventueel zelf een lamp monteren met een bewegingsmelder.

- Heeft u geen schuur of andere binnenruimte, dan is het te overwegen uit te kijken naar kleinere, mobiele of opvouwbare stallingsystemen. Zo staat de scootmobiel toch enigszins binnen en is het voor dieven te veel werk om de scootmobiel te stelen.

- Maak de scootmobiel altijd vast aan een vast item. Denk aan een fietsenrek, lantaarnpaal of hekwerk.

"Als mensen verdachte zaken zien of iets niet vertrouwen, bel dan meteen 1-1-2", benadrukt Charles Lamens. "Mocht de scootmobiel onverhoopt toch gestolen zijn, doe dan altijd aangifte."

In de radiorubriek van Omroep Flevoland ‘Politie en veiligheid’ is dinsdagmiddag 19 mei uitgebreid stilgestaan bij de de diefstal van scootmobielen en wat mensen zelf kunnen doen om de kans op diefstal te verkleinen.

Bron: politie.nl; foto: ANP