• Start
  • Mobiliteit
  • Reizigers mijden openbaar vervoer massaal tijdens ochtendspits

Reizigers mijden openbaar vervoer massaal tijdens ochtendspits

16-03-2020

DEN HAAG (ANP) - Het aantal reizigers in het openbaar vervoer is maandagochtend met 85 procent afgenomen. Dat meldt OV-NL, de koepelorganisatie van openbaarvervoerbedrijven. Het is een gevolg van de vergaande maatregelen die het kabinet heeft getroffen om het coronavirus in Nederland te beteugelen.

De afgelopen dagen nam het aantal reizigers in het ov al met meer dan de helft af. Mensen is gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken en ook alle scholen in het land zijn tot 6 april verplicht gesloten. Het ov is niet platgelegd, wel zijn er maatregelen getroffen. Zo hanteren openbaarvervoerbedrijven sinds maandag aangepaste dienstregelingen, waardoor er minder treinen, bussen, trams en metro's rijden. Verder wordt extra schoongemaakt in de hoop verspreiding van het virus te voorkomen.

Niet alleen in het ov, maar ook op de weg was het maandag extreem rustig. Rijkswaterstaat meldt dat het tijdens de ochtendspits "zoeken was naar files". Op het hoogtepunt stond er 13 kilometer file, tegen 180 kilometer in een gewone maandagochtendspits. "Je kan gerust stellen dat men massaal thuis aan het werk is", twittert de organisatie.

Het virus heeft in Nederland aan twintig mensen het leven gekost. Meer dan 1100 raakten besmet.

 © 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN