Rijkswaterstaat heeft ruim 100 miljoen kilo zout gestrooid

30-04-2015

Afgelopen winter heeft Rijkswaterstaat met 542 strooiwagens, 350 sneeuwschuivers en 2 Firestorms de gladheid bestreden. In totaal hebben de strooiwagens een afstand afgelegd die gelijk is aan 28 maal de wereld rond. 1200 medewerkers hebben deze winter 36.000 uur gewerkt om de snelwegen begaanbaar te houden.

Strooizout

Op 9 december 2014 was de eerste landelijke strooiactie van deze winter een feit. Er is toen 2,4 miljoen kilo gestrooid. In het weekend van 27 en 28 december heeft Rijkswaterstaat het meeste zout verbruikt, 12,8 miljoen kilo. In totaal is er 104 miljoen kilo zout gestrooid. Rijkswaterstaat is deze winter gestart met een voorraad van ruim 200 miljoen kilo strooizout.

Firestorm

Deze winter heeft Rijkswaterstaat viermaal beide Firestorms ingezet. Op de A16 tussen Rotterdam en Breda, de A12 tussen Arnhem en Utrecht, de A325 bij Arnhem en de A50 bij Oss heeft de calamiteitenmachine zijn dienst bewezen. De Firestorm wordt ingezet om ijsplaten te bestrijden.

Gladheidbestrijding

Het gladheidseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. In de zomer bereidt Rijkswaterstaat zich voor op het winterseizoen. Het zout wordt ingekocht en verdeeld over de loodsen en steunpunten door het hele land. Tijdens de zogenoemde vlootschouw in september en oktober wordt al het wintermaterieel getest en winterklaar gemaakt. Ook krijgen de chauffeurs van de strooiwagens en sneeuwschuivers een opfriscursus en worden nieuwe strooiroutes verkend.

Bron: Rijksoverheid; Foto: ANP