Toch vier zondagen fietsen over de Afsluitdijk

11-05-2019

KORNWERDERZAND (ANP) - Fietsers kunnen dit jaar tóch een aantal keer met de fiets over de Afsluitdijk. Ondanks dat er gewerkt wordt aan de dijk en de bedoeling was deze voor fietsers en wandelaars drie jaar lang te sluiten wegens aanpassingen aan de dijk, stelt Rijkswaterstaat het fietspad toch nog vier zondagen open. Dit is de uitkomst van gesprekken tussen Rijkswaterstaat en belangenorganisaties van fietsers en wandelaars.

De afsluiting stuitte op fel verzet van organisaties als de Fietsersbond, Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform. Zij vroegen de minister nog eens te kijken of er geen oplossing was te bedenken. Die is er nu gekomen: het fietspad kan gebruikt worden op zondag 23 juni. Dit is in de buurt van de langste dag, iets wat voor veel wielrenners een belangrijke dag is. Ook op zondag 21 juli, zondag 4 augustus en zondag 18 augustus mag er gefietst worden. Op die laatste dag wordt de fietswedstrijd de IJsselmeer Challenge gereden.

Rijkswaterstaat werkt tot 2023 aan de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk. Door extra spuisluizen en pompen aan te brengen bij Den Oever vergroot Rijkswaterstaat de capaciteit van de waterafvoer. Ook wordt de dijk verhoogd en met een nieuwe bekleding versterkt. Het fietspad kan tijdens de werkzaamheden niet open blijven. Op de betreffende zondag worden maatregelen genomen om het wel veilig te maken. Rijkswaterstaat zet gedurende de renovatieperiode overigens zogenoemde fietsbussen in, waarin ook fietsen kunnen worden vervoerd.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN