‘Kleding- en schoenenwinkels in 2021 niet hersteld van crisis’

door | sep 3, 07:09

AMSTERDAM (ANP) – Kleding- en schoenenwinkels zijn in 2021 nog niet hersteld van de zware klappen door de coronacrisis. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de detailhandel. Die winkels worden samen met autodealers het hardst getroffen door de crisis.

De bank denkt dat voor fysieke kledingwinkels de omzet dit jaar met 15 procent zal dalen en voor schoenenwinkels een min te zien zal zijn van 10 procent. Door de virusuitbraak meden veel consumenten de winkelstraat en nam de vraag naar formele kleding door het thuiswerken drastisch af, aldus ABN AMRO. Bovendien kunnen kleding en schoenen bij uitstek online besteld worden. De onlineverkopen gingen dan ook hard omhoog, maar dat is niet genoeg om verlies in fysieke kleding- en schoenenwinkels goed te maken. De bank verwacht dat volgend jaar de omzet in kleding- en schoenenwinkels met 5 procent zal stijgen, maar dat is onvoldoende voor herstel naar een niveau van voor de crisis.

Voor autodealers rekent de bank voor dit jaar op een omzetkrimp met 15 procent. Door de crisis daalde de vraag naar nieuwe auto’s in de eerste helft van dit jaar met 30 procent. Wel stijgt de vraag naar tweedehands auto’s omdat mensen die het openbaar vervoer mijden toch mobiel willen blijven. ABN AMRO denkt dat de autobranche volgend jaar een herstel van 8 procent laat zien. Daarmee zal de omzet nog steeds flink lager liggen dan voor corona.

Econoom Henk Hofstede van ABN AMRO schrijft dat retailers met een goed lopend onlinekanaal relatief beter door de crisis komen, omdat de verschuiving naar online deels blijvend is. “De crisis heeft een enorme impact op de retail en het consumentengedrag. Het is de vraag hoe snel we kunnen terugkeren naar een stabiele situatie. We verwachten dat een deel van de consumenten blijvend minder winkels zal bezoeken, gerichter en meer lokaal gaat winkelen en aankopen zal verleggen naar het onlinekanaal. Dit heeft een grote impact en kan leiden tot faillissementen, winkelsluitingen en leegstand in grootstedelijke winkelgebieden.”

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community