Problemen op spoor rond Utrecht voorbij

12-06-2020

UTRECHT (ANP) - De problemen op het spoor rond Utrecht zijn voorbij. Dat meldt een woordvoerder van de NS. De vervoerder riep vrijdagmiddag na meerdere verstoringen reizigers nog op hun reis naar Utrecht uit te stellen om zo de drukte in stations en treinen te verminderen. In treinen van en naar Utrecht was het onmogelijk om voldoende afstand te houden met het oog op coronamaatregelen.

De problemen begonnen rond 15.30 uur, toen aan de noordzijde van Utrecht Centraal drie kinderen werden gezien die op het spoor liepen. Daarop werd volgens een woordvoerder van ProRail direct de politie ingeschakeld. Aanvankelijk werd één lijn stilgelegd, maar omdat de kinderen zich door het spoorgebied bewogen, werd korte tijd later besloten alles stil te leggen om ongelukken te voorkomen, aldus de woordvoerder van ProRail.

Of de politie de kinderen uiteindelijk heeft gevonden, weet de woordvoerder niet. Bij de politiewoordvoering was de kwestie onbekend. De kinderen zijn volgens de zegsman van ProRail uiteindelijk niet meer op het spoor gesignaleerd, waarop werd besloten alles weer op te starten.

Herstart

Het opnieuw opstarten van de dienstregeling neemt doorgaans echter wel tijd in beslag. Ondertussen ontstonden bij Woerden vijf bermbranden, doordat een goederentrein met vaste rem reed. De brandjes konden worden geblust. Het treinverkeer moest er vanwege de branden korte tijd worden gestaakt. Ook bij Breukelen moest korte tijd het treinverkeer worden stilgelegd omdat politie daar achter een verdachte aan zat. Die kon worden aangehouden.

Spoorknooppunt Utrecht is het drukste station van Nederland. ProRail wijst erop dat lopen langs of op het spoor is verboden. "Het is namelijk levensgevaarlijk", aldus de spoorbeheerder. "Een trein moet vol in de remmen. Waardoor een enkele wandelaar bij het spoor meteen forse vertragingen veroorzaakt."

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN