Bijna helft leden Eerste Kamer neemt afscheid

02-06-2015

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag de laatste keer dat de Eerste Kamer in oude samenstelling bijeenkomt. Op deze dag nemen 35 senatoren afscheid van de Eerste Kamer. Daarmee verdwijnt bijna de helft van alle Kamerleden uit de 'Chambre de réflexion' (Kamer van heroverweging).

Er verdwijnen bekende namen uit de Senaat. Bij de VVD vertrekt Heleen Dupuis en bij GroenLinks fractievoorzitter Tof Thissen. De PvdA neemt afscheid van enkele opvallende figuren onder wie Klaas de Vries, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn. Vooral die laatste maakte het leven van het kabinet nogal eens zuur.

Regeringspartij PvdA komt met zes mensen minder terug. Ze gaat van 14 naar 8 zetels. De coalitie van VVD en PvdA heeft nog maar 21 zetels in de nieuwe Eerste Kamer. Zelfs met de 'bevriende oppositie' van D66, ChristenUnie en SGP mist het kabinet twee zetels voor een meerderheid.

Op 9 juni komt de nieuwe Eerste Kamer voor het eerst bijeen. Op 23 juni wordt de nieuwe voorzitter gekozen. Dat is op dit moment Ankie Broekers-Knol van de VVD. Haar partij is met 13 zetels opnieuw de grootste in de 75 leden tellende Senaat.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden