CDA na onderzoek: geen onregelmatigheden lijsttrekkersverkiezing

door | aug 26, 20:08

DEN HAAG (ANP) – Er zijn bij het onderzoek naar de interne, digitale lijsttrekkersverkiezing van het CDA geen onregelmatigheden aangetroffen die de uitslag hebben beïnvloed. Dat meldt de partij na onderzoek dat werd verricht door een extern bureau, nadat twijfels waren ontstaan over de rechtmatigheid. Volgens de partij is Hugo de Jonge de terechte winnaar.

Onder anderen de vrouw van tegenkandidaat Pieter Omtzigt meldde dat zij een berichtje kreeg waarin zij werd bedankt voor haar stem op De Jonge, terwijl zij naar eigen zeggen toch echt op haar man had gestemd. Omtzigt en staatssecretaris Mona Keijzer, die in een eerdere stemronde afviel, riepen op tot een onderzoek.

Partijvoorzitter Rutger Ploum zegt dat de uitslag van de verkiezing hiermee “onomstotelijk” vaststaat. Dinsdag zei hij al tegen Nieuwsuur dat het lijsttrekkerschap van De Jonge vaststond, ondanks het toen nog lopende onderzoek.

Volgens Omtzigt is het “goed dat de partij dit door een extern bureau snel heeft laten uitzoeken en dat er geen grove onregelmatigheden aangetroffen zijn.” Daarmee is ook volgens hem de uitslag nogmaals bevestigd. Omtzigt verloor de verkiezing nipt met 49,3 procent van de stemmen.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community