Coalitie bijeen over belastinghervorming

15-06-2015

DEN HAAG (ANP) - De top van de coalitie komt maandagochtend opnieuw bijeen om te praten over een hervorming van het belastingstelsel. Daarover was vorige week op hoofdlijnen al overeenstemming, maar een aantal technische zaken moest nog worden uitgezocht.

Het is de bedoeling dat dat is gebeurd als om 10.00 uur in de ochtend premier Mark Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher, en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra op het ministerie van Financiën aanschuiven bij staatssecretaris Eric Wiebes. De technische kwesties gingen onder meer over de effecten van de belastinghervorming op de koopkracht van mensen en op de werkgelegenheid.

Rond de belastingherziening was vorige week veel verwarring. Staatssecretaris Wiebes meldde woensdag dat de coalitiepartijen er op hoofdlijnen uit waren, maar snel daarna sprak vooral Zijlstra tegen dat er een akkoord was. Vicepremier Asscher erkende vrijdag dat vanuit het kabinet niet eenduidig over het nog geheime plan is gecommuniceerd.

Het kabinet wil - als het akkoord eenmaal definitief is - er snel achter gesloten deuren met oppositiepartijen over onderhandelen. Maar de meeste partijen voelen daar niet voor. Zij willen dat het kabinet het plan gewoon openbaar maakt en dat er daarna een debat komt in de Tweede Kamer. Rutte wil dat niet, hij vreest dat het plan dan wordt neergesabeld en hij met lege handen staat. Rutte heeft uiteindelijk de steun van meerdere oppositiepartijen wel nodig om zijn plan door de Senaat te krijgen.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden