Coalitie vrijwel akkoord over illegalenopvang

22-04-2015

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het vrijwel eens over de opvang van illegalen. Een definitief akkoord is ,,heel erg dichtbij'', stellen bronnen rond het overleg woensdag. Als de agenda's van de betrokkenen het toelaten komt er woensdagavond nog een finaal overleg, anders wordt de kwestie, die de coalitie ruim een week verdeelde, donderdag afgerond.

De onderhandelaars van VVD en PvdA - premier Mark Rutte, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) - werden het woensdag tijdens beraad op het ministerie van Financiën eens over een brief die staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel op dit moment uitwerkt.

Na afloop van het overleg hielden de hoofdrolspelers zich nog enigszins op de vlakte. Premier Rutte zei: ,,We hebben vandaag een goede stap gezet, maar we zijn nog niet helemaal klaar.'' Zijlstra had het over ,,flinke voortgang''. Samsom zei dat er weer vooruitgang was geboekt. Hij zei daarna nog wel: ,,Ik denk dat we hier wel uit kunnen komen, ja.''

Compromis

De regeringspartijen stonden vorige week nog lijnrecht tegenover elkaar over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood'). Dinsdag werd al duidelijk dat een akkoord binnen bereik was gekomen, na een doorbraak in het afgelopen weekeinde. Toen ging Rutte bij Samsom op bezoek en hadden Zijlstra en Asscher een gesprek in aanwezigheid van PvdA-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Inhoudelijk willen bronnen nog steeds weinig zeggen over het compromis. Er komt een vorm van opvang in de grote steden. Het kabinet heeft daarom ook overlegd met de burgemeesters van de grote steden, die met het compromis te maken gaan krijgen.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden