Definitieve uitslag PS 2015 bekend

19-03-2015

De VVD blijft de grootste in de Eerste kamer, met dertien van de 75 zetels, wat wel een verlies is van drie zetels. Als je dit resultaat naar zetels in de Tweede Kamer zou verrekenen zou dit neerkomen op 25 zetels. 

De coalitie heeft door het verlies van de PvdA wel fors verlies geleden. De PvdA verloor stemmen in alle gemeenten, waardoor de coalitie nu gezamenlijk 41 zetels zou hebben gehaald in de Tweede Kamer. VVD heeft nu alleen al 41 zetels. PvdA zou met deze verkiezingen dus op 16 zetels zijn geëindigd.

Voor deze Provinciale Statenverkiezingen heeft de VVD dus 13 van de 75 zetels gehaald, PvdA zakt van veertien naar acht, CDA staat op twaalf, D66 op tien. De PVV heeft één zetel verloren en staat nu op negen, waar SP één zetel gewonnen heeft en nu dus ook op negen staat. GroenLinks heeft ook één zetel verloren en zakt van vijf naar vier, CU stijgt van twee naar drie. De Partij voor de Dieren, SGP en 50PLUS gaan allemaal van één naar twee zetels.

Er is daarbij veel meer blanco en ongeldig gestemd ten opzichte van de vorige editie. 35.818 stemmen waren blanco en ongeldig, waar dat er 20.853 bij de vorige editie waren. Oftewel van 0,3 procent van alle stemmen naar 0,6 procent van alle stemmen blanco of ongeldig.

In totaal is 47,5 procent van de stemgerechtigden woensdag naar de stembus gegaan. Vier jaar geleden was dit nog 56 procent. De opkomst was het hoogst in Friesland (53,1 procent), Groningen (53,0 procent) en Utrecht (52,5 procent). De laagste opkomst was in Noord-Brabant met 43,6 procent. 

 

(c)Door Annelien Bosboom, alle rechten voorbehouden. Bron: ANP