• Start
  • Politiek
  • Dijksma pleit voor Europees varkenswelzijn Kopenhagen

Dijksma pleit voor Europees varkenswelzijn Kopenhagen

29-04-2015

Kopenhagen - Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is op 29 en 30 april 2015 in Kopenhagen om te pleiten voor het verbeteren van het varkenswelzijn in de veehouderij. Zij doet dit op een internationale top over varkenswelzijn ‘Improving pig welfare – what are the ways forward?’. Tijdens deze top willen Nederland, Duitsland en Denemarken andere lidstaten aansporen hun voorbeeld te volgen het varkenswelzijn beter te borgen.

Dierenwelzijn

Dijksma: ‘We lopen in Nederland voorop in dierenwelzijn in de veehouderij. Zo worden biggen voor de Nederlandse markt al niet meer gecastreerd. Samen met Duitsland en Denemarken wil ik het dierenwelzijn in de veehouderij op Europees niveau op de kaart zetten. Voor de concurrentiepositie en gelijk speelveld is het belangrijk dat de Europese landen hierin samen optrekken.’

Staatssecretaris Dijksma zal onder meer aandacht vragen voor transportverkorting en oproepen tot het terugdringen van ingrepen bij varkens zoals castratie en het couperen van staarten. Het achterwege laten van castratie kan het vlees de zogenoemde 'berengeur' geven. Nederland loopt voorop in de oplossing van dit probleem. Erkenning van deze aanpak is nodig zodat castratie verregaand kan worden teruggedrongen.

Internationale top dierenwelzijn

Naast staatssecretaris Dijksma nemen ook haar Duitse collega Schmidt, Zweedse collega Bucht en Deense collega Jørgensen deel aan de top om varkenswelzijn in Europa blijvend te verbeteren. De conferentie in Kopenhagen is de follow-up van de internationale top over dierenwelzijn die in 2014 in Nederland werd gehouden. Na afloop van deze top ondertekende Dijksma met haar collega’s een verklaring waarin zij de samenwerking voor meer dierenwelzijn binnen Europa bekrachtigen.

Bron: Rijksoverheid