'Geen meerderheid kabinet met D66, CU, SGP'

18-03-2015

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verliest de meerderheid die het nu samen met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP heeft in de Senaat. De vijf partijen hebben samen 35 zetels in de 75 zetels tellende Eerste Kamer. Dat blijkt uit een de definitieve exitpoll die door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS woensdag is gehouden bij de Provinciale Statenverkiezingen.

VVD en CDA halen volgens de peiling allebei twaalf Senaatszetels en zijn daarmee de twee grootste partijen. Ook in percentage ontlopen ze elkaar weinig: de VVD komt op 15,8 procent van de stemmen, het CDA op 15,5 procent. Voor de VVD is er een verlies van vier zetels, voor het CDA een winst van een. Het verlies bij regeringspartij de PvdA is met zes zetels groot, de partij van Diederik Samsom houdt acht zetels over.

D66 is de grootste winnaar. De partij van Alexander Pechtold stijgt van vijf naar tien zetels. De SP is nog net groter: tien zetels (een winst van twee). De partij van Emile Roemer is daarmee voor het eerst bij Statenverkiezingen groter dan de PvdA. De PVV van Geert Wilders daalt van tien naar acht.

CDA en GroenLinks

Premier Mark Rutte zal dus in de Senaat op zoek moeten naar nieuwe oppositiepartijen die de kabinetsplannen willen steunen. De steun van de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is niet meer genoeg. Rutte zal met het CDA of met GroenLinks om de tafel moeten. CDA-leider Sybrand Buma zal in dat geval het spel hard spelen. Rutte kan ook steun zoeken bij GroenLinks, dat de huidige vijf zetels in de Senaat behoudt. Het kabinet heeft eerder met GroenLinks zaken gedaan. Samen met D66 hielp de partij van Bram van Ojik het kabinet aan een meerderheid in de Senaat voor het leenstelsel.

De combinatie ChristenUnie/SGP stijgt van drie naar vijf zetels. De Partij voor de Dieren en 50Plus boeken allebei een zetel winst en komen op twee elk. De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) behoudt haar ene zetel in de Senaat.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden