Hoes: mensen in publieke functie vogelvrij

18-05-2015

MAASTRICHT (ANP) - Burgemeester van Maastricht Onno Hoes is het oneens met de beslissing van het Openbaar Ministerie om zijn aangifte tegen omroep PowNed en Robbie Hasselt te seponeren. Dat heeft Hoes via zijn advocaat Kalff laten weten aan het ANP. De burgemeester spant een procedure aan bij het gerechtshof in Amsterdam om alsnog vervolging af te dwingen.

Hoes vindt de seponering op de gronden zoals door het OM aangegeven ,,niet acceptabel''. ,,Het OM heeft gezien de duidelijke feiten onvoldoende kunnen aangeven waarom vervolging in deze zaak niet mogelijk zou zijn'', aldus de verklaring.

Hoes vindt dat het OM het ,,verkeerde signaal'' afgeeft dat mensen ,,die een publieke functie vervullen of anderszins in de belangstelling staan kennelijk vogelvrij zijn.''

De aangifte van burgemeester Onno Hoes van Maastricht tegen omroep PowNed en Robbie Hasselt is geseponeerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Volgens het OM in Amsterdam is er geen sprake van strafbare feiten.

De nu 53-jarige Hoes deed vorig jaar aangifte vanwege een blog van Hasselt en een uitzending van PowNews. PowNews zond beelden van Hoes uit die waren gemaakt met een verborgen camera.

Zonder dat de burgemeester het wist filmde de jonge twintiger Hasselt hem tijdens twee afspraken. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens het etentje. Hasselt publiceerde op zijn weblog gegevens uit de werkagenda van de burgemeester en privéberichten die ze uitwisselden.

Vertrek

De uitzending van de ontmoetingen in PowNews was voor Hoes in december reden om zijn vertrek als burgemeester aan te kondigen. Maastricht worstelde volgens hem met de publicaties en dat kon hij de stad niet aandoen, liet hij weten.

Volgens het OM was het opnemen van de beelden niet strafbaar omdat Hasselt zelf aan het gesprek deelnam. Het uitzenden van de beelden door omroep PowNed was daarom volgens het OM ook geen strafbaar feit.Robbie Hasselt reageert opgelucht via Twitter. ,,Ik ben zo blij, gelukkig! Aangifte burgemeester Hoes geseponeerd.''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden