Kabinet geeft 460 miljoen aan leraren

01-11-2019

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt in totaal 460 miljoen euro uit om de tekorten en de werkdruk in het basis- en voortgezet onderwijs aan te pakken. Dat heeft verantwoordelijk minister Arie Slob afgesproken met de vakbonden en schoolbesturen. "Ik ben blij met wat hier gebeurd is", aldus Slob.

Dit jaar krijgt zowel het basis als het voortgezet onderwijs nog 150 miljoen euro extra. Verder wordt er 97 miljoen naar voren gehaald om de werkdruk van leraren en schoolleiders te verminderen. Een deel van dit geld is bestemd voor het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Daarnaast zijn er nog extra potjes voor scholing en salaris. Voor leraren in het speciaal onderwijs komt er jaarlijks 16,5 miljoen bij voor loonsverbetering. Verder komt er deze kabinetsperiode nog 21,2 miljoen bij om te voorkomen dat leraren het basisonderwijs verlaten. Het geld is bedoeld voor individuele scholingsrechten.

Zij-instromers

Ook komt er nog 10,6 miljoen om nieuwe docenten te helpen en komt er 14,6 miljoen extra voor de subsidieregeling om dit jaar zij-instromers te stimuleren.

De interesse in het onderwijs groeit, maar de "problematiek blijft heel groot", aldus Slob. De lerarenopleiding (Pabo) laat een forse groei zien en ook het aantal zij-instromers neemt toe.

Grootste deel eenmalig

De onderwijsbonden hadden eerder 423,5 miljoen euro extra structureel geld voor het onderwijs geëist. Het grootste deel van het geld dat nu is toegezegd is niet structureel, maar eenmalig. Toch trekken de bonden hun eerdere oproep in om komende woensdag te staken. Woensdag en donderdag wordt de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer behandeld.

Vorige maand gingen schoolbesturen en vakbonden nog langs bij premier Mark Rutte en minister Slob om een half miljard extra te vragen voor het onderwijs. Het kabinet maakte al eerder extra geld vrij voor de sector, maar dat was volgens de vakbonden te weinig.

Tijdens het debat over de begroting voor volgend jaar in de Tweede Kamer maakte Rutte al duidelijk extra geld te willen stoppen in het onderwijs. De opmerking van hem dat er dan wel eerst een onderwijs-cao moest worden afgesloten was tegen het zere been van deze sociale partners. Rutte heeft daarvoor zijn excuses gemaakt.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN