Koenders: eensgezindheid nodig tegen Rusland

13-05-2015

DEN HAAG (ANP) - De internationale gemeenschap moet zich eensgezind en krachtig blijven opstellen tegenover Rusland totdat het land zijn koers wijzigt. Het kabinet zal zich inzetten voor zo'n uniforme houding. De internationale benadering kan niet meer hetzelfde zijn als voor de Russische inmenging in Oekraïne.

Dat schrijft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem moet er een nieuw internationaal evenwicht komen met Rusland. Dat kan door middel van spierbal (defensieve maatregelen), vuist (sancties) en open hand (dialoog).

Door de Russische annexatie van de Krim en de betrokkenheid in de strijd in Oost-Oekraïne is er een vertrouwensbreuk ontstaan die hersteld zal moeten worden, vindt Koenders. Hij wijst onder meer op de nadruk die Moskou al jaren legt op nationale trots en Russische waarden en de assertievere en agressievere buitenlandpolitiek naar nabijgelegen landen. In combinatie met de Russische bereidheid om militair-politieke middelen in te zetten, is een zorgwekkende situatie ontstaan, aldus Koenders.

Houding

Daarom is een eensgezinde houding binnen de EU, de NAVO en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) van het grootste belang, vindt de minister. Hij is woensdag en donderdag in Turkije op een bijeenkomst met zijn collega's uit NAVO-lidstaten.

Nederland zal wel doorgaan met de bevordering van mensenrechten en contacten en uitwisselingen op het gebied van cultuur en wetenschap. Volgens Koenders is het belangrijk om met Rusland open te blijven communiceren. Hij noemt het een realistische inzet, gericht op de-escalatie van het Oekraïnebeleid en waar mogelijk dialoog en functionele samenwerking.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden