• Start
  • Politiek
  • Koenders opent conferentie over Foreign Terrorist Fighters

Koenders opent conferentie over Foreign Terrorist Fighters

07-06-2015

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) opent maandag in Den Haag een conferentie over 'Foreign Terrorist Fighters', mensen die naar het buitenland willen reizen om zich daar aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Meer dan honderd experts van het Global Counterterrorism Forum (GCTF), waarvan Nederland in in het najaar voorzitter wordt, zijn op uitnodiging van Nederland bijeengekomen. Ook experts van de internationale anti-ISIS coalitie sluiten aan. In totaal nemen omstreeks veertig landen en internationale organisaties deel aan de conferentie in Den Haag.

‘Foreign Terrorist Fighters vormen een internationale dreiging. Mede daarom is een internationale aanpak vereist’, aldus Koenders. ‘Het is dus goed dat we regelmatig bij elkaar komen om over dit complexe probleem te spreken, en van belang dat we dit als internationale gemeenschap eensgezind doen; de uitwisseling van kennis tussen GCTF en de anti-ISIS coalitie moedig ik aan.’

Koenders zal in zijn toespraak onder meer ingaan op de accenten die Nederland zal gaan leggen tijdens zijn voorzitterschap van het GCTF. Ook gaat hij in op de concrete maatregelen die landen kunnen nemen in de strijd tegen Foreign Terrorist Fighters.

Op de conferentie spreken de experts over het voorkomen van radicalisering en de bestrijding van buitenlandse strijders. Ze bespreken hoe Foreign Terrorist Fighters vroegtijdig geïdentificeerd kunnen worden, welke reisroutes zij nemen, hoe groot de aantallen buitenlandse strijders zijn en welke rol social media spelen. Ook wordt ervaring uitgewisseld over het versterken van de weerbaarheid van gemeenschappen door bijvoorbeeld trainingen en discussieplatforms aan te bieden en de prikkel voor jongeren om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie weg te nemen.

Het GCTF is een multilateraal en actiegericht forum waarin een groot aantal landen, ook landen uit de Arabische regio, samenwerkt om Foreign Terrorist Fighters te bestrijden en de wereldwijde aanwas en stroom van buitenlandse strijders tegen te gaan. Nederland zit sinds vorig jaar de werkgroep over Foreign Terrorist Fighters voor.

bron: Rijksoverheid