Kranten: aftreden VVD'ers drama voor partij

10-03-2015

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van Ivo Opstelten en Fred Teeven verkeert de VVD volgens de ochtendkranten in crisis. Vlak voor de Statenverkiezingen zijn de liberalen twee belangrijke bewindslieden kwijt. ,,Van een vliegende start naar een pijnlijke crash'', schrijft Trouw over het vertrek van het duo.

Het vertrek van de VVD'ers domineert dinsdagochtend het nieuws. De Volkskrant opent met een sombere foto van Opstelten, die na zijn persconferentie vertrekt in een dienstauto. Zijn positie was niet langer houdbaar, concludeert de krant een pagina verderop. ,,Het heeft te lang geduurd voordat ze de waarheid hebben geopenbaard over de deal die Teeven vijftien jaar geleden sloot.''

Het vertrek van het duo is volgens de krant een zwaar verlies voor hun partij. ,,De twee crimefighters stonden symbool voor de harde aanpak van criminaliteit.'' Bovendien komt de integriteit van de VVD volgens de Volkskrant nu opnieuw ter discussie te staan. Ook volgens het AD is de bonnetjesaffaire een drama voor de liberalen. ,,VVD onthoofd de verkiezingen in'', opent de krant.

Stuurloos

,,Gezag Rutte aangetast. Ministerie van Veiligheid stuurloos'' , vervolgt het dagblad. Volgens het AD was Teeven bij zijn aantreden al gewaarschuwd voor dergelijke valkuilen: ,,Toen hij in 2006 voor de VVD naar Den Haag kwam, waarschuwden insiders al dat zijn verleden als officier hem nog eens fataal kon worden. Dat moment brak gisteravond aan.''

Intussen weet niemand volgens het AD of ,,het bloeden nog te stelpen is'' voor de verkiezingen. Dat beaamt de Telegraaf: ,,Crisis bij de VVD is nu compleet'', kopt de krant. De VVD-campagne verliep volgens de krant al dramatisch, onder meer door de ophef rond de declaraties van Tweede Kamerlid Mark Verheijen.

Uitweg

Volgens de Telegraaf lijkt het erop dat aanvankelijk nog werd gezocht naar een uitweg. ,,Omdat een schermprint geen document is, zou de minister de Tweede Kamer niet verkeerd hebben geïnformeerd, leek de verdedigingslinie te worden.'' Opstelten zou uiteindelijk zelf hebben ingezien dat hij zwak stond.

Voor Teeven is er volgens Trouw nog een doorstart als politicus denkbaar. ,,In VVD-kring viel te beluisteren dat het einde van de politieke carrière van Teeven nog niet is gekomen. Maar het is onwaarschijnlijk dat hij op dit departement terugkeert'', bericht de krant.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden