Kranten pakken uit met 'dreun' voor kabinet

19-03-2015

AMSTERDAM (ANP) - De grote Nederlandse dagbladen pakken donderdag uit met de 'dreun' voor het kabinet die is uitgedeeld bij de Provinciale Statenverkiezingen. ,,Premier Mark Rutte kan grote hervormingen voorlopig vergeten'', schrijft het AD.

Het kabinet en de gedoogpartijen hebben hun meerderheid in de Eerste Kamer verloren, meldt de krant. ,,Doorworstelen is het nieuwe motto van Rutte-II. Rutte bekijkt de politiek graag als een 'puzzel', maar zelfs voor de premier zijn de stukjes nu moeilijk passend te krijgen.''

Telegraaf kopt: Rode kaart voor Samsom. ,,Ondanks een rampzalig verlopen VVD-campagne is coalitiepartner PvdA de grote verliezer van de Statenverkiezingen geworden'', tekent de krant op. Het dagblad spreekt over een ,,ongenadig pak slaag'' voor de PvdA, ,,een dramatisch dieptepunt''.

Weerzin

Volgens Trouw straft de kiezer het kabinet af, maar beloont hij de gedogers. ,,Kennelijk is de weerzin onder kiezers tegen de partijen die het beleid ontwerpen, groter dan tegen het beleid zelf'', concludeert de krant.

De Volkskrant schrijft dat de uitslag een ,,nieuw politiek krachtenspel'' op gang zet in Den Haag. Het kabinet heeft een zesde partij nodig, ,,als het kabinet tenminste enige zekerheid wil inbouwen dat het in de Eerste Kamer niet tegenover een vijandige meerderheid komt te staan''.

Nrc.next meldt dat ,,het grote kwartet'' kan beginnen, vanwege de verdere versnippering van het politieke landschap. ,,Wie de komende jaren ook de Tweede Kamerverkiezingen wint, tot 2020 zijn er in de Eerste Kamer minimaal vier partijen nodig om een meerderheid te vormen.''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden