Lagerhuis verwerpt deel brexitakkoord May

door | mrt 29, 16:03 | Politiek

LONDEN (ANP) – De Britse premier Theresa May heeft opnieuw een nederlaag geleden bij een stemming over de brexit. Het Lagerhuis verwierp met 344 tegen 286 stemmen een belangrijk onderdeel van het brexitakkoord met de Europese Unie, het zogeheten terugtrekkingsakkoord.

De uitkomst van de stemming betekent dat de Britten de EU voor 12 april moeten laten weten hoe ze verder willen. Londen kan bijvoorbeeld vragen om langer brexituitstel, of kiezen voor een vertrek zonder deal. Als het Lagerhuis het terugtrekkingsakkoord wel had goedgekeurd, had het Verenigd Koninkrijk tot 22 mei in de EU mogen blijven om een ordelijke brexit te regelen.

Het Lagerhuis had de volledige brexitdeal van premier Theresa May eerder twee keer weggestemd. De regering bracht dit keer maar een deel van de overeenkomst in stemming. In het terugtrekkingsakkoord zijn afspraken verwerkt over zaken als de overgangsperiode na de brexit en de rechten van burgers. Parlementariërs mochten niet stemmen over de bijbehorende ‘politieke verklaring’, die betrekking had op de toekomstige relatie tussen hun land en de EU.

Alternatieven

May reageerde in het Lagerhuis gefrustreerd op haar derde grote nederlaag. ,,Dit parlement heeft ‘no-deal’ verworpen. Het heeft ‘geen brexit’ verworpen. En het heeft woensdag alle varianten op de deal verworpen die op tafel lagen”, zei de premier, die daarmee verwees naar de niet-bindende stemming over alternatieve brexitscenario’s die Lagerhuisleden hadden afgedwongen.

De parlementariërs stemden woensdag over acht brexitopties, zoals nauwere banden met de EU of een vertrek zonder deal, om te kijken welke plannen wel een kans zouden maken. Dat leidde niet direct tot een voor de hand liggend ‘plan B’ voor de brexit, omdat alle scenario’s werden verworpen. De Lagerhuisleden buigen zich komende maandag naar verwachting weer over alternatieve brexitopties.

 © 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading