'Nederland wil relatie EU-Cuba verbeteren'

08-05-2015

HAVANA (ANP) - Nederland is bereid op te treden als bemiddelaar voor het verbeteren van de relatie tussen de Europese Unie en Cuba. Nederland kan onderhandelingen ,,stimuleren'' op basis van de ,,solide relatie'' die het land heeft met Cuba. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in Havana, meldden lokale media.

De EU en Cuba onderhandelen sinds april vorig jaar met elkaar over politieke dialoog en samenwerking. De partijen hopen voor het einde van het jaar met een overeenkomst te komen daarover. ,,Het is belangrijk dat we de discussie versterken. Maar zonder druk te zetten, als we een goede deal willen voor zowel Cuba als de EU.''

Koenders ontmoette donderdagmorgen de Cubaanse vice-president Miguel Diaz-Canel en minister Marcelino Medina van Buitenlandse Zaken. In de middag stonden ontmoetingen met het hoofd buitenlandse handel en investeringen en een leider van de katholieke kerk op het programma.

Volgens Koenders staan Nederland en Cuba op het punt een overeenkomst te tekenen voor twee grote investeringsprojecten op het eiland. Hij trad daarover niet in detail.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden