Oppositie kritisch over Grapperhaus, coalitie zwijgt

door | sep 2, 12:09

DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren kritisch op foto’s van de bruiloft van minister Ferd Grapperhaus die dinsdagavond werden getoond door het SBS-programma Shownieuws. Daarop is te zien hoe de minister zelf de coronaregels overtreedt.

Geen van de coalitiepartijen was woensdagochtend bereikbaar voor een reactie op de beelden.

Op een van de foto’s staat Grapperhaus naast een van zijn gasten, met een arm om haar heen. Op een andere lijkt hij iemand de hand te schudden.

Gezagsprobleem

Veel partijen reageerden vorige week, toen vooral de gasten op de bruiloft het niet altijd even nauw leken te nemen met de regels, nog terughoudend. Dat is woensdag anders. Een vergissing maken en even te dicht bij een ander staan, kan ons allemaal overkomen”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Maar handen schudden dat doe je gewoon niet, zeker niet als minister van Justitie. Het was de eerste afspraak die we in maart met zijn allen maakten.”

De Kamer debatteert woensdag weer over corona, ook Grapperhaus zal bij dat debat aanwezig zijn. Volgens de PvdA zal het kabinet moeten uitleggen hoe het zijn gezag wil herstellen. Door de beelden van Grapperhaus is er volgens de partij een gezagsprobleem ontstaan, omdat boa’s en agenten discussie krijgen op straat bij de handhaving.

Afgang

Volgens PVV-voorman Geert Wilders wordt Grapperhaus “met de minuut ongeloofwaardiger”. “Het gaat mij niet eens over de anderhalve meter (want wij waren altijd tegen de anderhalve metersamenleving) of het maken van een fout”, laat hij in een reactie weten. “Voor iemand als Grapperhaus die anderen stevig de maat neemt en aso’s noemt en forse boetes uitdeelt aan gewone mensen en bedrijven, is dit een totale afgang.”

“Op de foto’s lijkt nóg duidelijker dan we al wisten dat de 1,5 meter niet is nageleefd”, zegt Lilian Marijnissen van de SP. “Dat is niet even een moment per ongeluk te dicht bij elkaar zoals de verklaring was. Niet anderen houden zich niet aan de regels. Hij loopt zelf handen te schudden.”

“Het zou goed zijn als Grapperhaus zich hier uitgebreid over verantwoordt, want hij brengt hierbij boa’s en agenten in een heel lastig parket en ondermijnt het draagvlak voor zijn eigen beleid.”

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community