Opstelten en Teeven treden af

09-03-2015

DEN HAAG (ANP) - Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie treden af. Ze hebben hun ontslag al aangeboden aan de koning, meldden ze maandagavond op een persconferentie.

Maandag werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden (ruim 2 miljoen euro) gemoeid was met de deal die Teeven als officier van justitie sloot met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen gulden die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld.

Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. Opstelten zei dat er bij nader onderzoek informatie is ,,ontsloten'' die al eerder bekend had moeten en kunnen worden. Daardoor is er een te lange tijd onduidelijkheid gebleven, zei hij op de persconferentie. ,,Ik draag en neem de volle verantwoordelijkheid.''

Als een minister aftreedt, volgt normaliter ook zijn of haar staatssecretaris. De gedachte erachter is dat een nieuwe minister zijn eigen staatssecretaris moeten kunnen kiezen. Maar Teeven vindt dat hij nu ook niet meer geloofwaardig is.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden