Overleg illegalen kan 'nog paar dagen' duren

21-04-2015

DEN HAAG (ANP) - Het coalitieoverleg tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen ,,kan nog een paar dagen duren''. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag bij aankomst bij het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte, waar de partijen hun gesprekken over de gevoelige kwestie hervatten. Samsom is positief gestemd.

De top van de coalitie buigt zich over de details van een compromis dat is opgesteld door VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). ,,We gaan kijken waar we vandaag komen, ik weet het niet'', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

De regeringspartijen praten al een week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De twee partijen zijn het daarover tot nog toe faliekant oneens. De PvdA wil illegalen een vorm van basisopvang bieden, de VVD is daartegen. De liberalen vrezen dat illegalen dan nooit meer vertrekken en dat opvang meer asielzoekers aantrekt.

De fracties van VVD en PvdA zijn dinsdagochtend bijgepraat over de besprekingen. Het kabinet heeft nog maar een meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer en de top van de twee regeringspartijen wil er zeker van zijn dat een compromis niet strandt op een of twee tegenstemmen van dwarse Kamerleden. Ook zoekt de coalitie naar steun onder de burgemeesters van de grote steden, die uiteindelijk te maken krijgen met het compromis.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden