• Start
  • Politiek
  • Ploumen: Nederland en Colombia samen aan de slag voor verantwoorde steenkolensector

Ploumen: Nederland en Colombia samen aan de slag voor verantwoorde steenkolensector

07-05-2015

Een steenkoolketen met aandacht voor arbeidsomstandigheden, milieu en mensenrechten. Met dat doel voor ogen tekenden Nederland en Colombia vandaag een samenwerkingsovereenkomst, tijdens een gezamenlijk georganiseerde steenkolenconferentie in Den Haag. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): "Als steenkoolimporteur heeft Nederland een duidelijke verantwoordelijkheid voor de situatie in de mijnen. Samen met Colombia kijken we naar de problemen die ontstaan bij de productie van steenkool en hoe we die samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties en omwonenden kunnen oplossen."

De overeenkomst houdt in dat Colombia en Nederland elkaar helpen bij het implementeren van internationale afspraken over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en technisch gaan samenwerken op het gebied van watermanagement, milieu en het verbeteren van de relatie tussen lokale gemeenschappen en mijnbouwbedrijven. Ploumen: "Deze samenwerking toont aan dat Colombia serieus werk maakt van het verbeteren van de hele steenkolenketen. De problemen zijn significant, maar niet onoplosbaar. Het belangrijkste is dat alle partijen met elkaar blijven praten. En dat is precies wat vandaag uitgebreid is gebeurd."

Minister Ploumen zet zich al langere tijd in om de situatie rond de Colombiaanse kolenmijnen te verbeteren. Afgelopen najaar sloot zij een steenkolenconvenant met Nederlandse energiebedrijven om de sociale en milieuomstandigheden in steenkoolmijnen te verbeteren. Ook bracht zij in november vorig jaar een bezoek aan de mijnbouwregio Cesar in Colombia, samen met Nederlandse energiebedrijven en maatschappelijke organisaties.

Bron: Rijksoverheid