Politieke jongeren sluiten pact voor duurzamere luchtvaart

door | mrt 11, 08:03 | Politiek

DEN HAAG (ANP) – De jongerenorganisaties van zeven politieke partijen, waaronder die van de regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie, willen dat de uitstoot van de luchtvaart de komende vijftien jaar halveert. Daarvoor moet onder meer flink geïnvesteerd worden in elektrisch vliegen en in de trein.

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de invoering van een belasting op vliegtickets, die volgend jaar moet worden ingevoerd. Het is een maatregel waar de coalitiepartijen al in het regeerakkoord toe hadden besloten. Maar de nationale vliegtaks zoals die er nu ligt, gaat de jongerenorganisaties niet ver genoeg.

De jongeren stellen dat volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’, vliegtickets fors duurder moeten worden. Zij willen daarom een “volwaardige Europese vliegbelasting”. Daarnaast moet werk worden gemaakt van goede treinverbindingen met in ieder geval Duitsland en Frankrijk als alternatief voor het vliegtuig.

Behalve de jongeren van CDA, D66 en ChristenUnie, hebben ook die van GroenLinks, PvdA, SGP en Partij voor de Dieren hun handtekening gezet onder wat zij zelf het vliegpact noemen. Zij spreken van “een brede coalitie”.

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading