Rutte: alle EU-landen moeten meehelpen

22-04-2015

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt dat alle landen van de Europese Unie moeten meewerken aan het oplossen van de problemen met de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Nu doen twaalf van de 28 lidstaten nog niets, zei Rutte woensdag in de Tweede Kamer.

Hij verwacht naast alle ,,mooie en warme woorden'' over de verdrinkingsdrama's van deze landen ook ,,boter bij de vis''. Er moet volgens Rutte een balans en evenredigheid zijn in de aanpak van de hele Europese Unie. Hij wees erop dat Nederland op de achtste plaats staat binnen Europa als het gaat om de opvang van asielzoekers ten opzichte van het aantal inwoners van het land.

Tegelijk vindt Rutte dat het een echt Afrikaans probleem is. ,,Daar ligt de bal. Daar moet het leiderschap worden ontwikkeld om de problemen aan te pakken'', zei Rutte tijdens het debat over de extra EU-top over de bootvluchtelingen, die donderdag plaatsheeft. Recent zijn honderden mensen tijdens hun oversteek verdronken.

Patrouillemissies

Het kabinet is voor de uitbreiding van de patrouillemissies Triton en Poseidon. Dat is een van de tien voorstellen van de Europese Commissie die donderdag in Brussel worden besproken. Het zou gaan om een verdubbeling van de kosten. Het kabinet is er niet op voorhand op tegen om daarvoor extra mensen en materieel te leveren. Maar ook die inzet moet goed verdeeld worden over de EU, zei Rutte.

Ook is Nederland bereid om mee te doen met de opname van extra asielzoekers door Europese landen. Maar Nederland levert hier al een grote bijdrage aan, aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken).

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden