Rutte: contact VS en Cuba goed voor regio

12-04-2015

PANAMA-STAD (ANP) - Premier Mark Rutte hoopt dat de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Cubaanse president Raúl Castro goed uitpakt voor de regio. Hij ziet dit eerste contact sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw ,,als een eerste stap in een nieuwe relatie tussen beide landen''.

Rutte is zelf op de top in Panama waar hij vrijdag getuige was van de eerste korte ontmoeting tussen het tweetal, toen ze elkaar de hand schudden. De premier spreekt van een ,,bijzonder moment en een historische gebeurtenis''.

Het langere gesprek dat de twee zaterdag voerden zou kunnen leiden tot meer openheid, economische groei en de democratische ontwikkeling van Cuba, aldus Rutte.

Zelf sprak hij Castro vrijdag even in de marge van de top. Zondag heeft hij mogelijk een gesprek met Castro, laat zijn woordvoerder weten. Nederland onderhoudt al diplomatieke contacten met het communistische land.

Rutte is de enige Europese regeringsleider op de top in Panama. Dat komt onder meer vanwege de Antillen in de regio en zijn goede contacten met de president van Panama. De premier wordt vergezeld door de Arubaanse premier Mike Eman.

Rutte krijgt dan ook veel tijd om de contacten aan te halen met presidenten van landen in Zuid- en Midden-Amerika. Hij sprak al met de leiders van Brazilië, Colombia, Mexico en Honduras over onder meer veiligheid, politiek en economische samenwerking.

Westerse landen zijn vaak gericht op Azië, maar de Zuid-Amerikaanse landen maken ook enorme economische groei en politieke ontwikkelingen door. Het gaat om grote landen die de afgelopen jaren stabieler zijn geworden.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden