Rutte: Wilders versterkt het kalifaat

17-03-2015

DEN HAAG (ANP) - De PVV versterkt het kalifaat van Islamitische Staat (IS), omdat de partij jihadstrijders liever naar Syrië en Irak laat gaan in plaats van te proberen ze tegen te houden. Het gevolg daarvan is dat de strijd in die landen wordt versterkt, zei premier en VVD-leider Mark Rutte dinsdag tijdens het verkiezingsdebat bij de NOS.

,,Je zegt eigenlijk tegen de legers daar: hier zijn extra krachten, dan kun je vechten tegen onze soldaten. Daarmee kun je ook een grotere bedreiging zijn voor Nederland. U versterkt eigenlijk het kalifaat, want u zegt: ik laat ze weglopen zonder ze aan te pakken. Dat is ook een beetje uw politieke filosofie 'weglopen niet aanpakken', dus ik snap het tot op zekere hoogte wel'', zei Rutte.

Volgens hem is het pleidooi van de PVV in hoge mate naïef, omdat de jihadstrijders kunnen terugkeren en dan in Nederland bommen kunnen plaatsen.

Losse flodders

PVV-leider Geert Wilders deed opnieuw een oproep de grenzen te sluiten zodat Nederlandse jihadstrijders nooit meer terug kunnen komen. ..We moeten de mensen laten gaan. Als ze de wet overtreden, heb ik liever dat ze dat in Irak doen dan in het centrum van Utrecht.''

Wilders verweet Rutte dat hij voor de verkiezingen altijd spreekt als een PVV'er. ,,Geen geld meer naar Griekenland. Jihadisten mogen naar Syrië gaan en ik hoop dat ze daar overlijden. Duizend euro voor de Nederlanders. Maar op de dag na de verkiezingen gaat u weer met de PvdA regeren. Kunnen we fluiten naar onze duizend euro, krijgen de Grieken weer geld en komen terroristen gewoon terug naar Nederland. Een stem op de VVD is een verloren stem'', aldus Wilders.

Rutte zei dat Wilders ,,weer met scherp scheldt'' en dat de oplossingen losse flodders zijn en niet werken. ,,U neemt een ongelooflijk risico met onze veiligheid en dat zal ik als minister-president nooit doen'', zei de premier.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden