Twee doden bij anti-moslimbijeenkomst Wilders

door | mei 4, 06:05 | Politiek

GARLAND (ANP) – Er is zondagavond (lokale tijd) geschoten bij een anti-islambijeenkomst in de stad Garland (Texas) waar Geert Wilders de hoofdspreker was. Dat melden Amerikaanse media. De PVV-leider was toen al weg, hij liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten.

Volgens de autoriteiten openden twee schutters vanuit een auto het vuur op een agent die voor het gebouw stond waar de bijeenkomst werd gehouden. De politie heeft de daders doodgeschoten. De agent raakte gewond, maar is buiten levensgevaar. De explosievenopruimingsdienst zoekt naar mogelijke explosieven in de auto en rondom de plek waar de streng beveiligde bijeenkomst werd gehouden.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft contact gehad met Wilders. ,,Ik ben geschrokken en verontrust door het nieuws van de schietpartij”, liet Koenders weten in een reactie.

Arrestatieteam

Wilders toonde op Twitter een foto die pal voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. ,,Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen”, schrijft hij erbij.

Op de bijeenkomst in de voorstad van Dallas was een expositie met Mohammed-cartoons. Ook zou een prijs van 10.000 dollar worden uitgereikt aan de beste cartoon. De bijeenkomst werd georganiseerd door de anti-islamorganisatie American Freedom Defense Initiative.

,,Dit is een aanslag op het vrije woord”, reageerde organisatrice Pamela Geller. Bezoekers zijn opgevangen in een nabij gelegen school.

Geert Wilders zegt nooit te buigen voor geweld en terreur en gaat door met zijn strijd tegen de islamisering in Nederland en daarbuiten. Hij liet dat maandag in een sms weten in een reactie op de aanslag die werd gepleegd op de bijeenkomst in de Verenigde Staten waar hij sprak.

,,Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Maar mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op. Maar ik zal nooit buigen voor geweld en terreur en voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de islamisering blijven strijden in Nederland en daarbuiten. Maar erg heftig was het wel vandaag.”

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden
Loading