• Start
  • Politiek
  • Van der Steur positief over Europese Veiligheidsagenda

Van der Steur positief over Europese Veiligheidsagenda

28-04-2015

Den Haag - Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft positief gereageerd op de Europese Veiligheidsagenda die de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd. De Agenda is een goede basis voor verdere Europese samenwerking om de veiligheid in Europa te vergroten. "Ik herken veel punten waar Nederland zich de afgelopen jaren hard voor heeft gemaakt in Brussel". Van der Steur is vooral tevreden dat de speerpunten voor het Nederlandse voorzitterschap, de aanpak van mensenhandel, mensensmokkel en cybercriminaliteit en -veiligheid ook hoog op de agenda van de Commissie staan. Hij verwelkomt dat de Agenda vooral spreekt over versterking van samenwerking en niet over het oprichten van nieuwe instituties.

De Europese Veiligheidsagenda biedt volgens Van der Steur veel mogelijkheden om belangrijke stappen te zetten op het terrein van veiligheid tijdens het Nederlandse voorzitterschap. Nederland is in de eerste helft van 2016 voorzitter van de EU. De speerpunten van Nederland op het terrein van veiligheid zijn mensenhandel, mensensmokkel en cybercriminaliteit en -veiligheid. Ook waardeert Van der Steur de voorstellen op het terrein van terrorismebestrijding. Europese samenwerking is ook hier van groot belang.

Onderwerpen als de bestuurlijke aanpak, samenwerking om de kwaliteit van bewijsmiddelen te waarborgen en samenwerking in de bestrijding van financiele criminaliteit heeft Nederland steeds onder de aandacht gebracht in Brussel. "Ik ben verheugd dat de Commissie het belang van samenwerking op al deze punten onderkent".

Bron: Rijksoverheid; Foto: ANP