Wilders wil Mohammed-cartoons op tv tonen

03-06-2015

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil binnenkort een aantal cartoons over de profeet Mohammed op televisie laten zien. Hij zal dat doen tijdens de zendtijd voor politieke partijen. Hij heeft dat woensdag laten weten nadat het bestuur van de Tweede Kamer zijn verzoek voor een tentoonstelling van de cartoons had afgewezen.

Volgens het presidium voldoet de tentoonstelling niet aan de criteria die het eerder over dit soort activiteiten heeft vastgelegd. Zo moet het onderwerp van een expositie te maken hebben met het werk of de werkwijze van het parlement. De inhoud van de tentoonstelling moet neutraal zijn, zonder voorkeuren of meningen, en geen platform zijn voor politieke standpunten. Bovendien mogen onderwerpen of de beelden niet controversieel of aanstootgevend zijn.

Wilders is teleurgesteld over het besluit. Hij kwam op het idee voor een expositie in het gebouw van de Kamer nadat er een aanslag was gepleegd op een bijeenkomst in Garland in Texas, waar deze spotprenten werden vertoond. Wilders had daar een speech gehouden en was net vertrokken. De twee schutters werden buiten het gebouw al doodgeschoten.

Vrijheid van meningsuiting

,,De enige manier om jihadisten te laten zien dat we nooit zullen buigen voor terreur en geweld is juist datgene doen wat zij ons willen beletten te doen. Terroristen moeten weten dat ze nooit zullen winnen en hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting voor ons Nederlanders is'', stelt Wilders.

Het Commissariaat voor de Media wijst de zendtijd toe. Op basis van de Mediawet mag de PVV de zendtijd alleen voor programma-aanbod op politiek terrein aanwenden. Een woordvoerder van het Commissariaat zegt dat de inhoud van de politieke spotjes zoals alle tv-programma's niet vooraf wordt getoetst, maar achteraf. ,,Daarbij beoordelen we of de partij zich aan de Mediawet houdt'', zegt de woordvoerder. ,,Mogelijk is hier meer het strafrecht aan de orde, waarbij de rechter na een aangifte kan beoordelen of hier bijvoorbeeld sprake is van haatzaaien."

Als een politieke partij op basis van het Wetboek van Strafrecht wordt veroordeeld tot een geldboete, verliest de partij het recht op zendtijd voor een periode van één tot maximaal vier jaar.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden