150 miljoen extra naar garantiefonds reisvouchers

door | mei 29, 16:05

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet trekt extra geld uit om ervoor te zorgen dat meer Nederlanders die bij een reisorganisatie een vakantie hebben geboekt, gerust een voucher kunnen accepteren wanneer deze reis niet doorgaat. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) kan ook voor vakanties die na 1 juni gepland stonden garant staan omdat de overheid 150 miljoen uitleent aan die stichting.

Mensen krijgen bij een annulering vaak een tegoedbon waarmee ze later een reis kunnen inplannen met hetzelfde bedrijf. Maar veel consumenten vrezen dat die bon niets meer waard is als ze straks wel op vakantie mogen, omdat het bedrijf waarbij de vakantie is geboekt dan failliet is gegaan.

“Je ziet dat door corona veel pakketreizen die al geboekt en betaald zijn, niet door kunnen gaan”, zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Het extra geld voor het fonds zorgt er volgens haar voor “dat de Nederlander weet dat ie akkoord kan gaan met zo’n voucher” zonder extra zorgen. Wanneer de bodem van het fonds opnieuw in zicht komt, “gaan we in gesprek met de SGR om te bezien wat er verder nodig is”, zegt de bewindsvrouw.

Terugbetalen

Het kabinet wil graag dat de vouchers geaccepteerd worden, omdat de kans dat reisorganisaties omvallen alleen maar groter wordt als ze consumenten massaal moeten terugbetalen. Tegelijkertijd zijn Nederlanders huiverig voor het aannemen van zo’n voucher wegens de onzekerheid. “Als het uitkomt, als je het geld niet direct nodig hebt, stem dan ook in met zo’n voucher”, roept Keijzer nogmaals op. Consumenten blijven wel het recht houden om hun geld terug te vragen.

De SGR en reisbrancheorganisatie ANVR zijn blij dat met hulp van het ministerie de uitgifte van de vouchers voortgezet kan worden tot in ieder geval 1 september dit jaar. Maar alleen de reisvoucher kan de sector niet redden, benadrukken ze in een reactie. Een gesprek met de overheid, waarbij de sector om financiële hulp heeft gevraagd, heeft volgens de organisaties nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

“Het water staat onze ondernemers aan de lippen, maar profiteren van nog een beetje zomerseizoen zou voor diverse bedrijven net het verschil kunnen maken tussen overleven of omvallen”, aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam. Met het zomerseizoen voor de deur, zijn er diverse landen die binnenkort toeristen weer welkom willen heten. Oostdam wil dat Nederlandse toeristen dan ook weer naar die landen toe kunnen gaan. “Wij vragen onze overheid met klem dat – zodra landen weer toeristen toelaten – het Nederlandse reisadvies wordt aangepast van oranje naar geel; van niet reizen naar wel reizen.”

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community