164 skydivers verbreken wereldrecord

01-08-2015

OTTAWA (ANP) - Een groep van 164 skydivers heeft in de Verenigde Staten een wereldrecord gevestigd door de grootste verticale formatie ooit te vormen in de lucht. Ook een Nederlandse deed mee. De parachutisten hadden dertien pogingen nodig voordat het lukte.

Bij Ottawa in de Amerikaanse staat Illinois verbraken ze vrijdag het record uit 2012 dat werd gevestigd met 138 parachutisten. De sprong was geen ongevaarlijke onderneming. De skydivers sprongen op 6 kilometer hoogte uit zeven vliegtuigen en hadden daarom zuurstofmaskers op. Ze bereikten zeer hoge snelheden.

De 37-jarige Kim van der Horst was de enige Nederlander die aan de sprong deelnam. De skydivers maakten een grote stervorm in de lucht, waarmee ze het wereldrecord vestigden. Van der Horst zat in het buitenste deel van de formatie op een moeilijke positie waar veel andere springers al voor waren afgevallen. Uit 190 mensen werd de selectie gemaakt.

De Amsterdamse Van der Horst is al twaalf jaar actief in de wereld van het skydiven. De springers hadden flink getraind voor de recordsprong. Ze maakten dagen van twaalf uur.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden