33 bestuurders na TT bekeurd voor restalcohol

28-06-2015

Assen - De politie heeft zondagochtend op vier locaties rond Witten en Assen automobilisten gecontroleerd. Automobilisten en motorrijders die vanaf de campings vertrokken, moesten blazen voor restalcohol. Daarnaast controleerde de politie ook zaterdagmiddag- en avond en zondag het verkeer op de afvoerwegen van het TT Circuit en Assen.

Restalcohol

Op vier locaties rond Witten en Assen werden 3500 automobilisten gecontroleerd op alcohol. Drieëndertig bestuurders bleken nog te veel onder invloed en kregen een bekeuring. Twee bestuurders konden hun rijbewijs inleveren, vanwege te veel restalcohol. Eén van deze twee bestuurders blies 705 ugls oftewel 1,5 promille. Dat is drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol.

De politie houdt ieder jaar alcoholcontroles tijdens de TT-week. Het aantal bestuurders dat daarbij op de bon gaat, neemt gelukkig af. Dat geldt niet voor het aantal mensen dat de ochtend na de TT onder invloed van restalcohol achter het stuur stapt. Restalcohol is de hoeveel alcohol die nog in het bloed zit nadat iemand een tijd niet heeft gedronken, bijvoorbeeld na een nacht slapen. Dat komt doordat alcohol tijd nodig heeft om te worden afgebroken. Hoe meer alcohol iemand heeft gedronken, hoe langer het duurt. Gemiddeld doet een lever 1 tot 1,5 uur over het afbreken van een standaardglas alcohol. Bij 8 glazen is dat dus 8 tot 12 uur, na het laatste glas. Wie ’s avonds flink drinkt, moet er dus rekening mee houden dat hij de volgende dag niet te vroeg op pad gaat.

Motorrijder met hoge snelheid op N33

Zaterdag na afloop van de TT zagen agenten een Duitse motorrijder met hoge snelheid voorbij komen op de N33. De Duitser maakte ca. 100 meter een wheelie en reed vervolgens 202 km/uur, met een piek van 242 km/uur. De toegestane snelheid op de N33 is 100 km/uur. De motorrijder werd staande gehouden en kon zijn rijbewijs inleveren. Ook kreeg hij een proces-verbaal en een boete van 280 euro voor de wheelie. Voor de snelheidsovertreding van ruim 140 km/uur kreeg de man ook een proces-verbaal.

Verkeerscontroles op de toe- en afvoerwegen

De politie heeft zaterdag en zondagochtend het TT-verkeer gecontroleerd op de toe- en afvoerwegen rond Assen. Bij de controles is aandacht voor ondermeer snelheid en weggedragingen. In totaal zijn vijftien rijbewijzen ingevorderd van motorrijders en automobilisten. Dertien bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren omdat zij de maximale snelheid met 50 km/uur of meer hadden overschreden. Twee bestuurders konden hun rijbewijs inleveren wegens gevaarlijk rijgedrag.

Zes bestuurders kregen een proces-verbaal wegens overschrijding van de maximale snelheid met ruim 40 km/uur. Vierenvijftig bestuurders kregen een proces-verbaal wegens overschrijding van de maximale snelheid met ruim 35 km/uur. Zestig bestuurders kregen een proces-verbaal wegens overschrijding van de maximale snelheid met ruim 30 km/uur. Negentien weggebruikers kregen een proces-verbaal omdat ze op een gesloten rijstrook reden. Zeventien weggebruikers reden over een doorgetrokken streep, één weggebruiker stond stil op de vluchtstrook en één bestuurder reed op de A28 over de vluchtstrook. Alle bestuurders kregen hiervoor een proces-verbaal.

Twee motorrijders op de A28 kregen proces-verbaal omdat zij gevaarlijk aan het inhalen waren. De boete voor gevaarlijk inhalen (tripleren) is 430 euro. Op één van de afvoer snelwegen zagen politieagenten twee busjes achter elkaar rijden. Beide voertuigen reden niet harder dan 33 km/uur. De passagiers hingen uit het busje en de deuren waren geopend. Beide bestuurders kregen een proces-verbaal voor gevaarlijk rijden.

Overige bekeuringen

Daarnaast zijn de volgende bekeuringen uitgereikt:

5 x niet handsfree bellen

1x voor een wielburnout

1 x voor twee gladde banden

1 x voor onnodig geluid produceren

1 x voor niet dragen van de gordel

Motordiefstallen en zakkenrollerij

In totaal zijn bij de politie vier motordiefstallen bekend. Zaterdagnacht werd een motor gestolen aan het Hanzeplein in Groningen. De andere drie motordiefstallen zijn al in eerdere nieuwsberichten gemeld. In totaal zijn bij de politie vijf aangiften van zakkenrollerij binnengekomen. Alle vijf personen werden bestolen van hun telefoon. Bij de politie kwam geen enkele melding binnen van diefstal uit tent. In aanloop naar en tijdens de TT hebben de gemeente Assen en de politie specifiek hiervoorgewaarschuwd.

Bron: politie.nl

Deel dit bericht met uw netwerk