'4 miljoen extra voor festivals lost vele knelpunten op'

23-06-2020

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) moet 4 miljoen euro extra uitrekken voor de podiumkunstenfestivals. Op die manier worden vele knelpunten opgelost en kan de sector een breder en diverser aanbod bieden, stelt de Verenigde Podiumkunstenfestivals.

De Raad voor Cultuur bracht donderdag zijn adviezen uit over de rechtstreekse subsidies van het rijk in de periode 2021-2024. Acht festivals hebben daarin een plek onder de rijkssubsidie-ontvangers gekregen. Dat zijn er volgens de Verenigde Podiumkunstenfestivals te weinig. Ook worden de festivals die wel rijkssubsidie krijgen gekort op hun aangevraagde (of huidige) budget.

Met een extra vier miljoen moeten de festivals een eerlijker bedrag krijgen. Ook is er dan onder meer ruimte om popmuziek en urban arts te ondersteunen, wat volgens de club de wens van zowel de minister als de Tweede Kamer is.

"Wij hopen dat minister Van Engelshoven en de Tweede Kamer de middelen kunnen vinden om de festivals vooruit te helpen", laat Mark Hospers namens de ruim vijftig verenigde festivals weten. "Wij verwachten dat de wil er aan beide kanten absoluut is om een gezonde structurele basis voor de sector te bewerkstelligen. Hoe dan ook: steun is nu nodig, niet over vier jaar."

Op Prinsjesdag wordt bekend wat de cultuurminister overneemt van de voorstellen van de Raad voor Cultuur.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN